Geboorteaangiften en meldingen voorgenomen huwelijk/partnerschap nu ook online te regelen

Geplaatst: 17-3-2017

In de gemeente Moerdijk kunnen ouders de geboorte van hun thuis geboren kindje nu ook online doorgeven. De wet stelt dat binnen drie dagen na de bevalling een ondertekende geboorteaangifte moet zijn gedaan in de gemeente waar het kindje geboren is. Een uitkomst voor u als ouder, zodat u de eerste dagen na de geboorte zoveel mogelijk tijd met uw kindje kunt doorbrengen. Ook meldingen voorgenomen huwelijk/partnerschap (voorheen ondertrouw) kunnen nu in Moerdijk digitaal geregeld worden.

Youri Thörig en Evelien Kouters hebben de geboorteaangifte van hun dochtertje Jacky ook op de digitale wijze geregeld en vonden het erg gemakkelijk om de aangifte op deze wijze te regelen.

Wethouder Fakkers: “Wij vinden het belangrijk dat we service bieden aan onze inwoners en meegaan met de tijd. Geboorteaangiften en meldingen voorgenomen huwelijk/partnerschap online doorgeven is  snel, 24/7 bereikbaar én gemakkelijk te regelen vanuit thuis.”

Hoe werkt het online melden?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit eerst online melden bij de gemeente waar u gaat trouwen (voorheen: ondertrouw). U doet dit tenminste twee weken en maximaal één jaar voor uw trouwdatum. Als u online de melding wilt doen, heeft u uw DigiD nodig en de kopieën van de legitimaties van uzelf en de getuigen. U geeft ook gelijk een voorkeur door voor een datum, trouwlocatie en ambtenaar. Daarna volgt een belafspraak en worden de datum en trouwlocatie definitief per mail aan u bevestigd.

Ook de geboorteaangifte van uw thuis geboren kindje kunnen ouders in Moerdijk nu online doen.

Als u online aangifte wilt doen, heeft u uw DigiD nodig. Na de aangifte komt de ambtenaar van de burgerlijke stand/Bode bij u thuis langs om de geboorteakte te laten ondertekenen of u kunt een afspraak maken in het gemeentehuis. Doordat de ouders het samen kunnen doen, maakt dit het moment van aangifte doen specialer en kan men samen de naam aangeven.