Veiligheidsavond dorp Moerdijk: van geuroverlast tot brandveiligheid

Geplaatst: 24-3-2017

Opladers van bijvoorbeeld telefoon en laptop laten we vaak in het stopcontact zitten. Die kunnen zo oververhit raken, wat zeer brandgevaarlijk is. Geuroverlast is absoluut vervelend, maar hoeft niet automatisch te betekenen dat er ook schade wordt toegebracht aan onze gezondheid. En vervoer van chemische stoffen over het nabijgelegen spoor is stukken veiliger dan over de weg. Het zijn maar een paar zaken die de inwoners van dorp Moerdijk meekregen tijdens de tweede Veiligheidsavond van de gemeente Moerdijk.

Tijdens deze bijeenkomst kregen inwoners van dorp Moerdijk de gelegenheid om zich te laten informeren over de veiligheidsrisico’s in hun omgeving. Eerder werd zo’n thema-avond al georganiseerd in Klundert.

Drie centrale thema’s

Drie centrale thema’s tijdens de Veiligheidsavond in dorp Moerdijk: incidenten in huis (hoe verklein je de kans op brand en andere incidenten in huis), sociale incidenten (inbraak, drugs- of burenoverlast) en ernstige hinder (stankoverlast, hinder van Industrieterrein Moerdijk). Specialisten van o.a. de gemeente Moerdijk, brandweer, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en GGD informeerden de aanwezige inwoners en beantwoordden vragen. Maar ook tips van diezelfde inwoners voor de specialisten. Bijvoorbeeld: communiceer duidelijk over de centrale punten in de gemeente waar inwoners terecht kunnen in geval van een incident of ramp.

Risico’s beperken

De Veiligheidsavond is onderdeel van een campagne van de gemeente Moerdijk om inwoners te informeren over veiligheidsrisico’s. Want, zoals wethouder Eef Schoneveld het in zijn openingswoord uitlegde, “onze gemeente is het vierde risicogebied van Nederland. Samen kunnen we proberen de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we door elk onze eigen verantwoordelijkheid te nemen, wij als gemeente en u als inwoner. Veiligheid is van ons allemaal.”

Zo goed mogelijk informeren

En dus probeert de gemeente inwoners zo goed mogelijk te informeren en te voorzien van hulpmiddelen voor het geval er toch iets gebeurt.  Zo werd eerder al de Veiligheidswijzer verspreid en kan elke inwoner zich binnenkort aanmelden bij het zogenaamde Veiligheidsdashboard. In het geval van een incident of ramp in de buurt ontvangt men dan via de gsm informatie over de aard ervan en instructies over wat te doen. Aanmelden kan via www.omgevingsdashboard.nl/moerdijk.