Blauwe Vlag 2017 en Groene Wimpel voor jachthaven Willemstad

Geplaatst: 19-5-2017

De havenmeester van jachthaven Willemstad was vol trots: donderdag ontving hij in Scheveningen wederom de Blauwe vlag. Hét keurmerk voor stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. En dat niet alleen: ook de Groene Wimpel kreeg hij uitgereikt als één van de 17 jachthavens in Nederland.

Trots

De jachthaven Willemstad ontving de Blauwe Vlag voor de 6e keer op rij. “We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, zeggen de havenmeesters van de jachthaven Willemstad . “Het is voor ons de erkenning van de kwaliteit van onze jachthaven. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. Waarbij we dit jaar voor het eerst ook de erkenning Groene Wimpel hebben gekregen”

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Onze gemeentelijke jachthaven Willemstad heeft de Groene wimpel! 

Nederlandse jachthavens die, naast de criteria van Blauwe Vlag, extra inspanningen doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming komen in aanmerking voor een Groene Wimpel. Met trots kunnen wij u vertellen dat de gemeentelijke Jachthaven Willemstad één van de 16 jachthavens in Nederland is met een Groene Wimpel.

Om dit te bereiken hebben wij:

  • Duurzaamheidverklaring gemaakt.
  • Gekozen voor AlgaVelan bij het onderhoud: AlgaVelan is een 100% natuurlijk middel tegen algen en mossen.
  • Zonnecollectoren op dak van het sanitair geïnstalleerd. Deze gebruiken we voor het opwarmen van het warme water.

Verzelfstandiging jachthaven

Daarnaast onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor verzelfstandiging van de jachthaven. Op welke manier is nog niet beslist, maar de gemeente wil wel betrokken blijven. Voor deze stap worden randvoorwaarden opgesteld die de gemeente samen met de inwoners gaat vaststellen. Van belang is dat alle gebruikers van de jachthaven er profijt van blijven hebben. Daarbij heeft ook een extra parkeerterrein aan de oostzijde van de jachthaven onze aandacht. Dit terrein is bedoeld voor bijzondere (lang)parkeerders, zoals de gebruikers van de jachthaven of personeel van bedrijven in de vesting. Zodat de parkeerdruk in het centrum zal af kunnen nemen, aangezien daar in de zomermaanden een blauwe zone is ingericht.