Kiezen maar: welke bloembollen bloeien straks in Moerdijk?

Geplaatst: 14-8-2018

Worden het prairielelies? Of toch een mix met indianenbloemen? Inwoners van de elf dorpen en steden van de gemeente Moerdijk zijn aan zet: ze kiezen zelf welke bloemen straks bloeien bij de ingang van hun woonplaats. Tot 2 september kunnen ze hun stem uitbrengen op één van de vier voorgeselecteerde bollenmengsels. Per dorp of stad wordt de mix met de meeste stemmen dit najaar geplant; ongeveer februari/maart 2019 zullen de eerste bollen dan bloeien.

Daar blijft het overigens niet bij: naast de bloembollen worden er ook streekeigen kruiden ingezaaid. Die kunnen per dorp of stad verschillen, want de soorten worden afgestemd op de plaatselijke bodemsoort. De ene soort geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan rijke klei-grond, een andere prefereert weer wat arme grond. Het gaat dan om bijvoorbeeld gewone margriet, knoopkruid en beemdkroon. Zodat er ook nadat de bloembollen zijn uitgebloeid nog volop bloemen en kleuren te zien zijn.  

“Mooie win-winsituatie”

“Op deze manier zorgen we dat onze entrees er aantrekkelijker uitzien, maar tegelijk ook voor biodiversiteit”, legt wethouder Désirée Brummans uit. “Dankzij de bloemen zijn deze bermen straks een ideaal leefgebied voor bijen, vlinders en andere insecten. Een mooie win-winsituatie dus. De bollen- en bloemenmengsels zijn zo op elkaar afgestemd dat ongeveer elke 1,5 maand iets anders bloeit. Zo kunnen we langere tijd genieten van steeds iets moois.”

Vier bollenselecties

Het principe is simpel: op www.moerdijk.nl/fleurige-entree kan elke inwoner een stem uitbrengen op een van de vier bollenselecties:

  • Mengsel 1. In februari komen eerst paarse grootbloemige krokussen op. In de loop van het voorjaar volgt de donkerblauwe muscari, gecombineerd met witte meerbloemige botanische narcissen, een rood/witte botanische tulp en tot slot een blauwe boshyacint. Richting de zomer komt de indianenbloem op, gevolgd door verschillende soorten alliums; 
  • Mengsel 2. In februari komen eerst de paarse grootbloemige krokussen op. In de loop van het voorjaar volgt de donkerblauwe muscari, gecombineerd met een wit/gele kleinkronige narcis in combinatie met gemengde botanische tulpen met tot slot een blauwe boshyacint. Richting de zomer komen vervolgens allerlei soorten alliums op;
  • Mengsel 3. Als eerste komen in februari gele grootbloemige krokussen op. In de loop van het voorjaar volgt de donkerblauwe muscari afgewisseld met verschillende soorten botanische tulpen waaronder de wilde bostulp en tot slot een kleinkronige narcis en boshyacint-soorten. Richting de zomer komt een mix van indianenbloemen en alliums op;
  • Mengsel 4. In februari komt eerst een mengsel van krokussen op. In de loop van het voorjaar volgt de donkerblauwe muscari met verschillende soorten kleurrijke botani-sche tulpen gecombineerd met verschillende narcissen en tot slot een blauwe boshyacint. Richting de zomer komen nog de prairielelie en verschillende soorten alliums op. 

Stemmen 

Stemmen kan tot en met 2 september. Half september wordt de uitslag bekendgemaakt. Het initiatief komt voort uit het verzoek van de gemeenteraad om geld vrij te maken voor het opfleuren van de entrees van de dorpen en stadjes in de gemeente Moerdijk.