College wil ook komende jaren wekelijkse zomerinzameling gft-afval

Geplaatst: 5-12-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt het gft-afval in Moerdijk ook volgend jaar zomer elke week opgehaald. De proef afgelopen zomer om het groente-, fruit- en tuinafval in juni, juli en augustus niet tweewekelijks, maar elke week in te zamelen bleek zo succesvol dat burgemeesters en wethouders dit ook de komende jaren willen doen. 

Nadat in de zomer van 2018 een groot aantal klachten binnenkwam over overlast omdat gft-afval maar eenmaal per twee weken werd opgehaald, besloot het gemeentebestuur extra geld uit te trekken om te kijken of wekelijks inzamelen een oplossing is. Ja dus, zo blijkt uit onderzoek. Ruim driekwart (81%) van de ondervraagden zegt dat elke week inzamelen in de zomer in de toekomst noodzakelijk is. Ruim de helft (57%) zegt daar ook voor te willen betalen. Bovendien kwamen er afgelopen zomer toen wekelijks werd ingezameld geen klachten binnen. Ook zegt bijna een derde van de ondervraagden (32%) dat ze het gft-afval beter zijn gaan scheiden in de zomermaanden. Dat blijkt ook uit de stijging van het gft-aanbod in die periode: die steeg met 33% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. 

“Grote ergernis van mensen”

“Het grote aantal positieve reacties dat we mondeling en via social media kregen over de zomerinzameling maakt nog maar eens duidelijk dat overlast van gft-afval een grote ergernis is van mensen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Uit het onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste reden om de gft-container in de zomer wekelijks te laten legen het voorkomen van stankoverlast en van maden en vliegen is. Maar liefst 97% geeft aan dat van stank geen sprake meer was toen we het gft-afval deze zomer elke week ophaalden. En 87% had geen last meer van maden en vliegen. Belangrijk doel bereikt dus. Daarom willen we het gft-afval voortaan elke zomer wekelijks gaan ophalen.”

Gemeenteraad beslist 12 december

Het extra ophalen van gft-afval in de zomermaanden kost € 100.000. Dat bedrag kan worden verrekend in de afvalstoffenheffing. Dat betekent dus dat deze heffing voor huishoudens omhoog gaat, maar dat bedrag zou nog hoger zijn uitgevallen wanneer het nieuwe systeem van afval gescheiden inzamelen niet zou zijn ingevoerd. De gemeenteraad beslist 12 december over het voorstel.