16 december: Actiedag Veilig Verkeersgedrag Markland College Zevenbergen

Geplaatst: 27-11-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Op maandag 16 december staat het Markland College Zevenbergen in het teken van verkeersveiligheid en verkeersgedrag tijdens de actiedag. Leerlingen gaan deze dag aan de slag met verschillende thema’s over verkeersveiligheid en afleiding in het verkeer.

De activiteiten worden georganiseerd in opdracht van de gemeente Moerdijk en in samenwerking met het Markland College Zevenbergen.

Programma met ‘Show Yourself’ en ‘Kruispunt’ 

Op 16 december verzorgt TeamAlert twee activiteiten. In het project ‘Show Yourself’ kunnen leerlingen bij het Markland College langs lopen op de gang of in de aula. TeamAlert gaat in gesprek met jongeren over hun kwetsbare positie in het verkeer en het belang van fietsverlichting. Door het vertonen van filmpjes via de Virtual Reality brillen worden jongeren op uitdagende manier bewust gemaakt van het gevaar van geen of slechte fietsverlichting vanuit het perspectief van een autobestuurder. TeamAlert is van 09.15 uur tot 14.45 uur aanwezig.

Het tweede project is het project Kruispunt. Dit project vindt plaats in de Moerdijkzaal in het gemeentehuis. Kruispunt is een project waarbij leerlingen, in de setting van een nagemaakt kruispunt en te midden van verkeerslichten, debatteren over hun eigen gedrag in het verkeer. Aan de hand van filmpjes en stellingen brengt een debatleider van TeamAlert een gesprek op gang over verkeersveiligheid. De leerlingen formuleren een voornemen voor veilig verkeersgedrag en beargumenteren waarom, hoe en hoelang ze dit gaan volhouden. Met een competitie-element van drie verschillende korte spellen wordt de motivatie tot actieve deelname groter. Per vak kunnen er punten verdiend worden, waarbij er uiteindelijk een ‘winnaarsvak’ wordt uitgeroepen. Daarnaast kiest de jury de beste debater. Er zijn op 16 december drie sessies van elk 1 uur en 40 minuten. De eerste sessie is van 08.30 uur tot 10.10 uur, tweede sessie is van 10.25 uur tot 12.05 uur en de laatste sessie is van 12.40 uur tot 14.20 uur.   

Gedrag verkeer

‘Als gemeente proberen we alle verkeersknelpunten in de gemeente op te lossen. Maar naast dat alles verkeerstechnisch klopt, is het gedrag in het verkeer ook enorm belangrijk. We vinden het daarom belangrijk om samen met het Markland College hier aandacht aan te besteden’, licht wethouder Thomas Zwiers toe.