Onderzoek kredietoverschrijding begraafplaats: keiharde les

Geplaatst: 5-11-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Een keiharde les, dat is de conclusie van het college over het onderzoek naar de kredietoverschrijding bij de aanleg van de nieuwe begraafplaats in Zevenbergen. Uit het onderzoek blijkt dat er géén geld is uitgegeven aan oneigenlijke zaken. Het meerwerk was terecht. Wel had het college de raad om extra krediet moeten vragen. In dit project was er onvoldoende inzicht in de financiën en beperkte controle op bevoegdheden. 

Eind 2018 kwamen de eerste signalen over een mogelijke kredietoverschrijding. Nadat het college hierover eind januari werd geïnformeerd, volgde in eerste instantie intern onderzoek. Aanvullend hierop kreeg een extern bureau begin maart 2019 opdracht om onderzoek te doen. Begin september leverde het bureau het rapport op. Op basis daarvan is nog een nader financieel onderzoek gedaan. 

Op 5 november legde het college verantwoording af aan de gemeenteraad. Aangevuld met een onderbouwd oordeel van het college: de cultuur heeft in delen van de organisatie niet de kwaliteit die we willen. Mensen hebben niet conform afspraken en procedures gewerkt. Het college wil leren van deze les en heeft daarom 4 leerlijnen gedefinieerd en zet op korte termijn in op extra projectcontrol.

Ondanks deze kredietoverschrijding die nooit had mogen plaatsvinden, is met de opening van de begraafplaats aan de Klundertseweg een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Het is een prachtige begraafplaats, met voldoende capaciteit en goede faciliteiten voor de komende decennia. Een begraafplaats die past bij deze tijd.