Zet uw licht aan! Wat zijn de regels?

Geplaatst: 21-11-2019

Nieuwsbericht afbeelding

In het donker moet u uw autoverlichting gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist. Wat zijn nu precies de regels? Een overzicht voor het juiste gebruik van uw autoverlichting.

Dimlicht

Overdag mag u altijd dimlicht gebruiken. Zo zorgt u dat u goed zichtbaar bent, zéker bij slecht weer. Dimlicht mag enkel uit blijven als mistlicht voor aan mag, als het mistlicht achter brandt moet je voor nog steeds 'gewoon' licht voeren. Er zijn veel auto's waarbij mistachterlicht alleen aan kan als mistlicht voor aan is, maar dat is niet altijd zo. In het donker is het dimlicht verplicht.

Groot licht

Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Dat geldt ook voor fietsers: doe het grote licht dan uit om de tegenligger niet te verblinden. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. 

Dagrijlichten

Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken, bij goed zicht. Ander licht aan (stadslicht of dimlicht)? Dan hoort dagrijlicht uit te gaan.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Mistlicht voor mag enkel aan bij minder dan 200 meter zicht door mist en regen. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; níet bij zware regen. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlichten

De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht.
Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan uw auto worden afgekeurd bij de apk. Ook kunt u voor het verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen. Tip: controleer uw autoverlichting regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand.