Hennepkwekerijen en drugslabs: help ze uw wijk uit!

Geplaatst: 4-10-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Een drugspand in uw wijk, dat wil toch niemand? Politie en gemeente, maar ook de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie werken hard om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Maar we hebben uw hulp hier ook bij nodig! Wat zijn de risico’s? Hoe herkent u een lab of kwekerij? En wat kunt u doen om ons te helpen?

Drugspanden, we komen ze overal tegen: in huurhuizen en koopwoningen, in loodsen of gewoon in het open veld, in openbare gebouwen of onder de grond. De overheid werkt hard om onze leefomgeving veilig te houden, want achter dit soort drugspanden zit een wereld van criminaliteit. Mede dankzij oplettende inwoners boeken we successen, maar uw hulp blijft belangrijk. Uiteindelijk bent u de ogen en oren in de wijk! 

Gevaren drugspand

Ondanks dat we weten dat drugspanden overal voorkomen, hopen we toch allemaal dat we ze niet in onze eigen wijk of straat tegenkomen. Helaas zijn drugspanden vaak dichterbij dan u denkt. U heeft er misschien niet direct last van, maar dit soort panden brengt wel gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar, giftige stoffen en dan hebben we het nog niet over het publiek dat zo’n pand aantrekt.

Hoe herkent u een drugspand?

Criminelen worden steeds creatiever om de aanwezigheid van drugspanden te versluieren, in de hoop dat ze niet opvallen in de wijk. Toch zijn er wel signalen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van een drugspand. Hieronder leest u een top vijf van signalen die het meest in het oog springen:

  • Zoete, anijsachtige of chemische geur
  • Condens op de ramen
  • Constant zoemend of brommend geluid
  • Blauwe vaten of jerrycans om het pand
  • Regelmatig bestelwagens of kleine vrachtwagens bij het pand

Meld Misdaad Anoniem

Heeft u het vermoeden dat er in uw wijk iets niet klopt, maar durft u dat niet meteen zelf bij ons te melden? Ga dan niet zelf op pad, maar meldt dit via Meld Misdaad Anoniem. Hier kunt u veilig en volledig anoniem melding maken. De politie, maar ook gemeenten en andere overheden gaan met de meldingen aan de slag. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl voor meer informatie.
InformatieHeeft u nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling veiligheid van de gemeente (veiligheid@moerdijk.nl) of met de politie via www.politie.nl.