Burgemeester en wethouders en de coronacrisis

Geplaatst: 9-4-2020

Thuiswerken, zoveel mogelijk contact houden, helpen waar nodig. De coronacrisis heeft ook als gevolg dat we onze bestuurders (letterlijk) minder zien. Wat doen burgemeester en wethouders in deze periode?

Burgemeester Jac Klijs:
“Net als voor iedereen, werken met beperkingen”

“Het zijn bijzondere tijden, ook voor ons als bestuurders. Het is, net als voor iedereen, werken met beperkingen. Hoewel ook ik veel thuis ben en werk, probeer ik nog zoveel mogelijk mensen te spreken. Dat moet even op een andere manier, dus bel ik bijvoorbeeld nu veel. Met ondernemers, zzp’ers, maar ook afgelopen week bijvoorbeeld met een coronapatiënt die net uit het ziekenhuis is. Dat was indrukwekkend. En met zorgverleners, zij zien als geen ander dat in de huidige situatie de hulpvraag van mensen groter wordt. Maar juist nu kunnen zij en wij niet bij hen thuis komen. En dat is frustrerend. Toch zie ik ook hoe mensen zelfs op grote afstand proberen er op een of andere manier voor elkaar te zijn. Mensen hebben veel voor elkaar over, dat blijkt uit talloze mooie initiatieven. En dat is hartverwarmend."

Wethouder Jack van Dorst:
“Zorgen dat onze dienstverlening zo goed mogelijk blijft”

“Voor mij als bestuurder is het nu belangrijk om ervoor te zorgen dat onze dienstverlening naar de inwoners zo goed mogelijk blijft. Dat is soms best passen en meten, want ook onze mensen op het gemeentehuis en bij de buitendienst hebben in hun werk te maken met coronamaatregelen. Maar ik ben ook al bezig met mogelijke effecten op de langere termijn. Effecten op de economie, op bedrijven en middenstand, op werkgelegenheid en inkomens. En effecten op de financiën en bedrijfsvoering van de gemeente Moerdijk. Want ook daar moeten we na deze crisis zo goed mogelijk mee verder.

Corona houdt ook veel mensen in mijn directe omgeving bezig. Zo plaatste mijn moeder van 90 zichzelf half maart al in quarantaine! Ze vroeg aan de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen om maar niet meer langs te komen en ze komt ook niet meer buiten. Maar we bellen dagelijks en skypen zelfs. En ze vindt het fantastisch als we langslopen terwijl ze op haar balkon staat.”

Wethouder Eef Schoneveld:
“Ik hoop dat we ook straks elkaar gewoon blijven helpen”

“Het is natuurlijk voor iedereen een hele vreemde situatie nu. Thuiswerken betekent veel telefonisch en online overleggen en contact onderhouden. Dat gaat steeds efficiënter lijkt het wel, maar ik mis ook het echte oogcontact, de lichaamstaal en de kleine nuances die je eruit kunt afleiden. Het is wat steriel, maar het is even niet anders.

Ondertussen zie ik overal dat mensen letterlijk meer naar elkaar omkijken. Voor deze crisis zag je dat mensen niet makkelijk hulp aan een ander wilden of durfden vragen. Maar ook dat we zelf niet snel hulp aan een ander aanboden, bijvoorbeeld uit angst dat er raar op gereageerd zou worden. Ik hoop dat we ook straks, als deze crisis voorbij is, elkaar gewoon blijven helpen. Als gemeente proberen we nu in elk geval om mensen te helpen die in nood komen omdat hun ondersteuning wegvalt. Daar hebben we ons speciale Meldpunt voor. En om niemand te missen, bellen we ook zelf cliënten, en vragen hoe het met ze gaat en of we iets voor ze kunnen doen. Dat wordt enorm gewaardeerd, misschien moeten we daar als alles weer ‘normaal’ is gewoon mee doorgaan.”

Wethouder Désirée Brummans:
“Stiekem hoop ik dat we op een kantelpunt zijn aangekomen”

“Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk om al m’n dossiers bij te houden. Veel vergaderingen doe ik nu telefonisch. Dat is soms met groepen van 20 personen, en dat is toch echt even wennen. Maar ik heb wel het idee dat overleggen efficiënter worden. M’n avonduren zijn nu vrij, normaal heb ik wel drie avondbijeenkomsten per week, maar die zijn er even niet meer. Maar ik mis het ‘live’ contact met mensen wel hoor in deze situatie. M’n vader van 90 zie ik nu ook bewust niet, dat doet me wel wat. Gelukkig kan ik met ‘m bellen.

Stiekem hoop ik dat we nu op een kantelpunt zijn aangekomen. Dat we er straks, als deze crisis voorbij is, beter uitkomen en zo verder gaan. Mensen zijn zoveel vriendelijker nu en hebben zoveel meer voor elkaar over, als we alleen dat al kunnen vasthouden zou dat geweldig zijn.”

Wethouder Danny Dingemans:
“Persoonlijk kennismaken even in de ijskast gezet”

“Ik werk volledig vanuit huis. Mijn vrouw is huisarts en ik vind het belangrijk dat zij zo lang mogelijk kan blijven werken, juist in deze crisis. Daarom wil ik elk risico vermijden en kom ik zo weinig mogelijk met andere in contact. Dat thuiswerken gaat op zich prima, maar omdat ik net ben gestart in deze functie had ik volop plannen om persoonlijk te gaan kennismaken met ondernemers. Dat is nu natuurlijk even in de ijskast gezet. Juist in ‘mijn’ sector economie zie ik dat velen flink geraakt worden. Ik probeer zoveel mogelijk contact te houden en te horen wat het voor ze betekent en wat we eventueel kunnen doen.

Omdat we voorlopig nog geen bijeenkomsten kunnen organiseren en er veel moet worden afgelast, kijken we of er anderen vormen zijn om toch bijeenkomsten te organiseren. Digitaal bijvoorbeeld. En af en toe stap ik op de racefiets, dan rij ik naar bijvoorbeeld Zevenbergschen Hoek, om te kijken hoe de situatie met het vrachtverkeer is. Zo kom ik toch nog ergens.”