Heeft mijn huis loden leidingen?

Geplaatst: 23-4-2020

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Dan kan uw huis nog loden waterleidingen hebben. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Met name voor zwangeren en kleine kinderen tot en met 7 jaar kunnen kleine hoeveelheden lood in het drinkwater gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom moeten loden waterleidingen altijd vervangen worden

Waar vind ik de waterleidingen?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Een loden waterleiding herkent u op 2 manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur, maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.

Ik heb loden leidingen. Wat nu?

Loden waterleidingen in uw woning moet u eigenlijk altijd vervangen. Naast gezondheidsrisico’s zijn loden leidingen vaak sowieso aan vervanging toe. Ze zitten er al meer dan 60 jaar en hebben door slijtage grotere kans op lekkages. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Loden leidingen kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. Vraag vooraf een offerte aan. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Brabant Water heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen. In een enkel geval kan het voorkomen dat de leiding naar een huis nog gedeeltelijk van lood is. Loden aansluitleidingen naar het huis worden vervangen door Brabant Water.

Denkt u dat uw aansluitleiding van lood is? Neem dan contact op via www.brabantwater.nl/klantenservice of via het telefoonnummer 073 683 8000.