Rondleiding Zevenbergse haven gaat niet door

Geplaatst: 2-9-2020

De organisatie was in volle gang, het bouwteam stond startklaar en ruim 2000 mensen keken ernaar uit, maar de rondleiding door de Zevenbergse haven kan geen doorgang vinden. “Een forse teleurstelling voor iedereen”, aldus burgemeester Jac Klijs.

De laatste zaterdag van september zou het zover zijn: dan gingen de bouwhekken van de Zevenbergse haven-in-aanbouw eenmalig open voor publiek. Maar de aanhoudende zorgen over het toegenomen aantal coronabesmettingen gooien roet in het eten. Burgemeester Klijs: “Toen we in juli de organisatie startten, waren de vooruitzichten rond covid-19 nog positief. In de afgelopen maand is de stemming omgeslagen. Een evenement met veel mensen is een risico dat we in deze tijd niet kunnen nemen.”

Groot enthousiasme

Aanvankelijk zou de rondleiding op zaterdag zijn, maar dat plan werd al snel uitgebreid met zondag toen het enthousiasme groot bleek. “Ruim 2000 inschrijvingen”, aldus Klijs, “fantastisch dat er zo veel interesse is voor het project.” Het plan was om de rondleidingen over twee dagen te verdelen, in kleine groepen met eigen starttijden. “Maar ook bij die werkwijze breng je twee dagen lang een flink aantal mensen op de been in het centrum van Zevenbergen. Dat is nu niet verantwoord.”

Tegenvaller

De burgemeester begrijpt dat het voor veel mensen een grote teleurstelling is. In de eerste plaats voor alle inschrijvers, maar ook voor de organisatie en de lokale ondernemers die bij het evenement betrokken waren. “De bouwteams van de gemeente en de aannemer willen niets liever dan het werk laten zien. En er waren al diverse lokale ondernemers betrokken bij de organisatie. Dus iedereen baalt er stevig van.”

Eenmalige kans

Bestaat de kans dat het evenement later dit jaar alsnog kan doorgaan? Klijs is resoluut: “Nee. Los van corona kan dat technisch ook niet. Het werk aan de haven gaat door, eind dit jaar stroomt het water. Het was een unieke, eenmalige kans die na dat septemberweekend helaas verkeken is.”

Zijn er geen alternatieven? Bijvoorbeeld een kleine groep rondleiden? Burgemeester Klijs: “Dat is een dilemma, want dan zou het gaan om een heel kleine groep en hoe kies je die? Andere evenementen waar veel mensen naar uitkijken, zoals de kermis, gaan in deze tijd ook niet door. Dat is niet voor niets. De enige verantwoorde keuze is de rondleiding afgelasten.”