Warm weer? Wees alert op botulisme en blauwalg

Geplaatst: 6-8-2020

Tijdens langdurig warm zomerweer kan het voorkomen dat u zieke of dode vogels en vissen ziet in of nabij vijvers, sloten of ander oppervlaktewater. Bij warm weer ververst het water niet goed en daalt het zuurstofgehalte. Soms ontstaat hierdoor botulisme en/of blauwalg. Wat doet de gemeente en wat kunt u doen?

Wat zijn botulisme en blauwalg?

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Vooral watervogels en vissen sterven eraan. Botulisme vermenigvuldigt zich snel als er dode vogels of vissen in het water liggen. Of wanneer het water warmer wordt dan 20°C. Ook blauwalg ontwikkelt zich bij hoge tempraturen en te veel voedingsstoffen in het water. Bij te veel blauwalg ontstaat een groenblauwe laag op het water die zeer schadelijk is voor de natuur en de waterkwaliteit. Bij mensen kan het huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken.

Wat doet de gemeente?

Zowel de gemeente Moerdijk als waterschap Brabantse Delta controleren de waterpartijen regelmatig op botulisme en blauwalg. Op plekken waar daarvan (mogelijk) sprake is plaatst de gemeente waarschuwingsbordjes. Op de website van het waterschap vindt u een kaart met locaties waar (mogelijk) sprake is van botulisme en blauwalg.

Wat kunt u doen?

In Nederland is botulisme bij mensen al heel lang niet meer voorgekomen. Toch kunt u uit voorzorg beter niet zwemmen of spelen in water waarin dode dieren zijn gevonden.

  • Laat kinderen niet bij het water spelen en ga er ook zelf niet in.
  • Hou honden en andere huisdieren uit de buurt van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn.
  • Voer bij warm weer geen watervogels, gebruik minder lokvoer bij het sportvissen en ruim hondenpoep op. Voer haalt zuurstof uit het water waardoor de botulismebacterie zich sneller voortplant. Bovendien is botulisme is zeer besmettelijk en verspreidt zich makkelijker als vogels dicht bij elkaar komen. Blauwalg ontwikkelt zich in stilstaand water met te veel voedingsstoffen.
  • Ziet u een dood dier? Raak het niet aan en meld het.

Het is belangrijk dat dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Zo voorkomen we dat botulisme verspreidt. Ziet u een dood dier? Meld dit bij het waterschap via (076) 564 10 00. U kunt ook een melding doen bij de gemeente via moerdijk.nl/melden of de BuitenBeter-app.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden op website van waterschap Brabantse Delta.