Nieuwe donorwet: iedereen komt in het register

Geplaatst: 10-12-2020

Op 1 juli 2020 is de donorwet veranderd. Met deze wet komt iedereen in Nederland vanaf 18 jaar in het Donorregister. In het Donorregister vult u in of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend(in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden.

Veel mensen hebben al een keuze ingevuld. Aan degenen die dit nog hebben gedaan is in november een brief gestuurd ter herinnering. Aan het einde van dit jaar volgt een eventuele tweede herinnering.  Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan.

Informatie online

Online vindt u veel informatie op www.donorregister.nl. 

Informatie in de gemeente Moerdijk

In de bibliotheek in Zevenbergen is ook veel informatie beschikbaar. U kunt tijdens openingstijden binnenlopen om vragen te stellen, de informatiefolder op te halen of  om te komen oefenen op een computer. Bijvoorbeeld met het aanvragen van een DigiD of hoe u uw keuze moet invullen. Dit kan allemaal anoniem.  Online informatie via de bibliotheek vindt u op de website van Bibliotheek West-Brabant

Op dinsdag 19 januari is er  in de bibliotheek in Zevenbergen van 14-16 uur een workshop met een gastspreker die informatie geeft over wat orgaandonatie is en wat de keuzes zijn die u kunt maken. Daarna kunt u als u dat wil oefenen met het aanvragen van een DigiD of het invullen van de keuze. Alles gebeurt in een oefenomgeving zonder dat er gegevens ingevuld hoeven te worden. 

Op donderdag 21 januari is er een webinar over het nieuwe donorregister, van 19:30-21:00 uur. Wie zich aanmeldt via de website van de Bibliotheek West-Brabant krijgt voorafgaand een link om deel te nemen aan het webinar via MS Teams.