50 studenten, 48 uur: wie komt met de beste oplossing?

Geplaatst: 22-1-2020

Zet een groep studenten bij elkaar en vraag ze om binnen 48 uur te komen met concrete oplossingen voor de prangende vraag: hoe krijgen we stagiairs en jonge medewerkers naar de bedrijven op het Haven- en Industrieterrein Moerdijk? Op 29 en 30 januari gaan circa 50 studenten van de Avans Hogeschool Breda deze uitdaging aan tijdens een heuse hackathon.

Ze krijgen twee etmalen de tijd om met ideeën te komen die ook in de praktijk uitvoerbaar zijn. Het team dat met de beste oplossing komt, krijgt de kans om deze ook echt uit te gaan werken.

Een hackathon is een evenement waarbij teams non-stop aan de slag gaan om binnen korte tijd oplossingen te verzinnen voor een vraagstuk. Het vraagstuk van deze hackathon is prangend omdat het ook voor bedrijven op Haven- en Industrieterrein Moerdijk een uitdaging is om jongeren aan te trekken voor stage- en werkplekken. En wie kun je dit nou beter voorleggen dan de doelgroep zelf?

De 50 studenten van Avans Hogeschool Breda (HR-Management & Happiness Management) gaan op 29 en 30 januari in teams 48 uur aan de slag, op jacht naar de beste oplossing. Tijdens de hackathon worden bedrijven gevestigd op het Haven- en industrieterrein geïnterviewd door de deelnemende studenten om te komen tot creatieve, concrete ideeën. De jury onder leiding van wethouder Thomas Zwiers (met afgevaardigden van o.a. Avans, Havenbedrijf Moerdijk, gemeente Moerdijk, VNO-NCW en een aantal bedrijven) kiest aan het einde van de hackathon het team met het beste idee.

Haven- en industrieterrein groeiende

Het haven- en industrieterrein Moerdijk is een belangrijke werklocatie in West-Brabant. Het recent uitgevoerde werkgelegenheidsonderzoek maakte dat nog maar eens duidelijk: De werkgelegenheid op haven- en industrieterrein Moerdijk is gegroeid met 4,8% in 2019 ten opzichte van 2018. In totaal hebben 10.029 personen een directe arbeidsplaats in de haven en industrie van Moerdijk. Bijzonder is dat hiervan 92,6% in vaste dienst werkzaam is, een significante stijging van 2,6%. Met deze klinkende cijfers zou je bijna denken dat bedrijven op het haven- en industrieterrein Moerdijk weinig moeite hebben met het invullen van hun functies. Dat is helaas niet helemaal waar. Vooral invulling van stageplaatsen en het verkrijgen van jonge talentvolle medewerkers zijn stevige uitdagingen.