Ook West-Brabantse gemeenten zetten citrix-servers uit

Geplaatst: 18-1-2020

Ook de gemeente Moerdijk heeft de citrix-server uitgeschakeld. Door het uitzetten van de citrix-servers kan er dit weekend niet gemaild worden naar de gemeente. Telefoon (140168), onze website en socialmedia zijn wel gewoon in de lucht.

De technische adviseurs van het ICT-samenwerkingsverband waar de gemeente bij is aangesloten, hebben op basis van dringend advies van de rijksoverheid zaterdag besloten de server uit te schakelen. De technische adviseurs verwachten dat zij de afgelopen tijd voldoende maatregelen hebben getroffen om aanvallen op de software te voorkomen, maar nemen het zekere voor het onzekere.

Medewerkers van verschillende gemeenten gebruiken citrix om in te loggen op het interne bedrijfsnetwerk. Citrix is te zien als een poortwachter. Vanaf afgelopen december zijn diverse maatregelen genomen om aanvallen van 'buiten' te voorkomen. Ondanks die ingrepen is zaterdag voor de zekerheid besloten om citrix af te sluiten. De verwachting is dat er maandag in de loop van de ochtend wel weer kan worden ingelogd.

Naast Moerdijk zijn ook de gemeenten Etten-Leur, Roosendaal, Tholen en Bergen op Zoom en het Werkplein Hart van West-Brabant bij het ICT-samenwerkingsverband aangesloten.