Jaarverslag VTH 2019: Steeds meer panden brandveilig; grotere rol aanpak ondermijning

Geplaatst: 25-6-2020

Het aantal panden in Moerdijk dat voldoet aan alle brandveiligheidseisen is de afgelopen jaren gestaag gestegen. En het aantal bedrijven in Moerdijk dat de milieuregels naleeft steeg ook. Moerdijk doet het wat dat betreft aanzienlijk beter dan andere gemeenten in de regio. Dat blijkt uit het VTH-jaarverslag (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) van de gemeente Moerdijk. Belangrijke ’winstwaarschuwing’ voor het komende jaar en verder: het aanpakken van ondermijning gaat een steeds grotere rol spelen in het uitvoeren van de gemeentelijke VTH-taken.

Afgelopen jaar bleken bijna driekwart (74%) van de gecontroleerde panden brandveilig te zijn, zo staat in het VTH-jaarverslag. In 2015 was dat nog maar in 40% van de panden. “Onze inzet op brandveiligheid begint z’n vruchten af te werpen”, constateert burgemeester Jac Klijs. “Belangrijk, want Moerdijk heeft een toch wat hoger risicoprofiel dan een gemiddelde andere gemeente. We hebben het aantal controles op brandveiligheid de afgelopen jaren uitgebreid, en we bezoeken bijvoorbeeld bedrijven die extra aandacht nodig hebben vaker. Dat werkt dus duidelijk. We zijn er echter nog niet: we willen naar minimaal 90% dat voldoet aan de brandveiligheidseisen.”

 Milieuvoorschriften

Maar liefst 63% van de Moerdijkse bedrijven hield zich afgelopen jaar aan de milieuvoorschriften. Dat ligt hoger dan het gemiddelde percentage van andere gemeenten in de regio; dat bedraagt 44. Klijs: “We hebben de afgelopen jaar veel inzet gestoken in voorlichting en controle op dit gebied. Toch zijn we er nog niet. Met behulp van nieuwe technieken zoals datagedreven toezicht kunnen we nog effectiever controleren, zodat hopelijk binnen afzienbare tijd 90% van onze bedrijven de milieuvoorschriften naleeft.”

Ondermijning een steeds prominenter probleem

De ontmaskering in dorp Moerdijk van een drugsboot waar crystal meth werd gefabriceerd en de inval in een grootschalige amfetaminefabriek in een loods in Zwingelspaan waren in 2019 twee zaken die duidelijk maken dat ondermijning ook in Moerdijk een steeds prominenter probleem wordt. Ook werden 14 drugspanden gesloten. “Zulke ondermijnende activiteiten verslechteren de veiligheid en leefbaarheid en leveren schade op voor inwoners en bedrijven, prioriteit dus hiervoor in het uitvoeren van onze VTH-taken”, legt Jac Klijs uit.

Andere opvallende Moerdijkse feiten

Andere opvallende Moerdijkse feiten op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving uit 2019: minder aanvragen voor een evenementenvergunning dan verwacht, het aantal aanvragen voor het plaatsen van een spandoek steeg en de agressie naar toezichthouders neemt toe (met name het weigeren van de toegang tot een pand of perceel en schreeuwen en bedreigen). Wethouder Désirée Brummans is tevreden dat het extra toegekende budget voor het Uitvoeringsprogramma 2019 zijn nut heeft bewezen: “Ondanks het hoge aantal aanvragen voor een omgevingsvergunning activiteit bouwen is de doorlooptijd verkort en het aantal van rechtswege verleende vergunningen verminderd. Daarmee zetten we weer een stap in het verder verbeteren van onze dienstverlening.”

Jaarverslag ‘nieuwe stijl’

Het is het eerste VTH-jaarverslag ‘nieuwe stijl’: qua opzet en uiterlijk is het aangepast; resultaten van het afgelopen jaar zijn duidelijker af te zetten tegen de gestelde doelen. Jac Klijs: “Zo is nog beter te zien wat vergunningverlening, toezicht en handhaving in de praktijk oplevert.”