Mantelzorgers ontdekken met deze test hoeveel ze eigenlijk doen. En daar schrikken ze soms van

Geplaatst: 1-7-2020

In gesprek met Irene van Tetering, Praktijkondersteuner in Zevenbergen, gemeente Moerdijk, over de Mantelzorgtest

De Mantelzorgtest is een makkelijke online test in vier eenvoudige stappen, die een mantelzorger alleen of samen met een hulpverlener kan doen. De Mantelzorgtest helpt mantelzorgers en professionals om een afweging te maken tussen zorg voor een naaste én zorg voor jezelf. Zodat tijd met elkaar ook echt tijd vóór elkaar is.

Irene van Tetering werkt al 23 jaar in dezelfde huisartsenpraktijk, waarvan de laatste 15 jaar als praktijkondersteuner in de gemeente Moerdijk en heeft in die jaren een sterke vertrouwensbrand opgebouwd met gezinnen en families in haar ‘verzorgingsgebied’. “We kennen de mensen hier heel erg goed. Onze rol als praktijkondersteuner is vaak veel breder en intensiever dan die van een huisarts. We zien dan ook gelijk als er iets aan de hand is.”

Kom je in je praktijk veel mantelzorgers tegen?

“Ja, best veel. Het komt bijvoorbeeld voor dat één van de partners een herseninfarct krijgt of langzaam maar zeker dementeert. De andere partner of de kinderen maken zich zorgen, komen dan samen op gesprek. Maar we signaleren het ook zelf tijdens consulten of huisbezoeken. Ik let op en maak aantekeningen. Zijn ze een afspraak vergeten? Vergeten ze medicatie of wat ik de vorige keer heb uitgelegd? Die huisbezoekjes worden enorm gewaardeerd. En wij leren er veel van!”

Heb je ervaring met de Mantelzorgtest?

“Ja, ik heb de test verschillende keren gedaan met mantelzorgers die eigenlijk geen hulp willen aanvaarden. Vaak zijn mantelzorgers zelf ook ouder en ze vinden dat zorg voor je partner nu eenmaal bij het huwelijk hoort. Maar dan doen ze de Mantelzorgtest, vinken zo’n beetje alles aan en schrikken van wat ze eigenlijk allemaal doen! De Mantelzorgtest zet ze écht aan het denken.”

Wat is volgens jou de meerwaarde van de Mantelzorgtest?

“De test zorgt voor een stukje bewustwording bij mantelzorgers. Maar dat niet alleen: het geeft ze ook wat meer zelfrespect. Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk om aan te geven dat ze bijvoorbeeld moe zijn. Doordat de test duidelijk maakt wat ze allemaal doen, hoeven ze zich daarvoor minder te schamen. Logisch dat je moe bent als je zoveel doet! Voor mijzelf heeft de test ook meerwaarde gehad. Ik kom uit een gezin met 14 kinderen en samen hebben we een aantal jaren voor onze dementerende moeder gezorgd. Ik snap nu véél beter hoe zwaar mantelzorg is als je enigst kind bent.”

De Mantelzorgtest geeft ook een praktisch overzicht van het hulpaanbod in de buurt. Maken mantelzorgers hier gebruik van?

De Mantelzorgtest is heel handig want je ziet écht wat je allemaal doet. Maar het bruggetje naar daadwerkelijk hulp vragen, moet nog wel worden gemaakt. Ik denk dat de drempel om een onbekende te vragen voor hulp, nog te hoog is. Maar het hangt ook een beetje af van het soort hulp dat wordt aangeboden. Als het gaat om hele praktische zaken, zoals bijvoorbeeld omgang met PC, zie je dat mensen makkelijk gebruikmaken van hulpaanbod.” Het lokale hulpaanbod dat onderdeel uitmaakt van de Mantelzorgtest, geeft hier een mooie voorzet voor.