Huls explosief duikt op bij Zevenbergse haven

Geplaatst: 27-3-2020

Het is weliswaar een lege huls, maar toch is het een bijzondere vondst: voor het eerst sinds de start van de werkzaamheden in het Zevenbergse centrum stuitten de bouwers op een deel van een oud explosief.

Nog voor er een schop in de grond ging, deden experts uitgebreid onderzoek naar niet-gesprongen explosieven. Het centrum van Zevenbergen is in de Tweede Wereldoorlog immers zwaar gebombardeerd. Bij dat onderzoek werd niets gevonden. Deze week kwam daar verandering in.

Oude bodem

Momenteel werken de bouwers onder meer aan de grote duiker die de haven verbindt met de Roode Vaart bij Woonkwartier. Bij het ontgraven is steeds een niet-gesprongen explosieven-expert aanwezig, die de werkzaamheden begeleidt. De duiker volgt deels het traject van de oude gedempte haven. In de oude waterbodem ontdekten de bouwers deze week de lege huls.

25 ponder

Het gaat om een messing kardoeshuls van een 25 ponder van Britse makelij. Dergelijke geschutsmunitie werd niet alleen door de Engelsen, maar ook door Nederland zelf gebruikt.

De huls krijgt een plek in het Informatiecentrum aan de Zuidhaven 43, waar naast een prachtig gedetailleerde maquette van het nieuwe stadshart ook een brokstuk van de oude kademuur staat. Het Informatiecentrum is momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen. Wanneer deze voorbij zijn, is het centrum open voor bezoek op maandag t/m donderdag van 10 tot 16 uur.