Op 4 mei herdenken we

Geplaatst: 4-5-2020

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Vandaag doen we dat iets anders dan normaal. We kunnen dit jaar geen herdenkingsdiensten houden en samenkomen. Toch willen we ook dit jaar onze oorlogsslachtoffers eren en herdenken. Vandaag heeft de gemeente bij alle herdenkingsmonumenten een krans gelegd en Burgemeester Klijs heeft zijn toespraak opgenomen. U leest deze hier.

Elk jaar herdenken we op 4 mei onze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Dat doen we altijd met een kranslegging bij de verschillende oorlogsmonumenten verspreid over onze gemeente.
Maar dit jaar is alles anders, u snapt waarom. We kunnen dit jaar geen herdenkingsdiensten houden en ook geen kransen leggen. Toch willen we ook dit jaar onze oorlogsslachtoffers eren en herdenken. We doen het alleen iets anders. Zonder publiek, maar we zorgen ervoor dat er bij de oorlogsmonumenten in de gemeente waar we elk jaar op 4 mei bij elkaar komen een krans wordt gelegd.

Het betekent dat we vandaag thuis herdenken. Thema is dit jaar ’75 jaar vrijheid’. We zijn al 75 jaar vrij en zo af en toe hoor ik weleens mensen zich afvragen of dat na 75 jaar nog wel zo nodig is, Dodenherdenking. Het is toch allemaal lang geleden, zeggen ze dan. Maar we herdenken ook om te zorgen dat we niet vergeten en onverschillig worden. Vrijheid lijkt vaak zo vanzelfsprekend. Dat is het niet, het is fragiel. Vrijheid is iets dat dagelijks onderhoud nodig heeft, door ons samen en door ieder van ons als individu. Daar moeten we dus allemaal elke dag aan werken. Door oog te hebben voor elkaar, door ons uit te spreken tegen intolerantie en haat. En onze medemens laten zien dat hij of zij telt, net als wijzelf.

Anders heeft het sterven van alle mannen en vrouwen die we vandaag herdenken en eren geen zin gehad. Zij stierven ook voor onze vrijheid. Laten we daar ontzettend dankbaar voor zijn.