Hazeldonkse Zandwegbrug mogelijk volledig afgesloten

Geplaatst: 5-11-2020

Zwaar vrachtverkeer blijft gebruikmaken van de Hazeldonkse Zandwegbrug, ondanks het verbod. Chauffeurs negeren de omleidingsborden, waarschuwingen en afzetting. Wethouder Jack van Dorst veroordeelt het gevaarlijke gedrag: “In één woord: onverantwoord. Als dit zo doorgaat, moeten we alsnog de brug geheel sluiten.”

Medio november starten de werkzaamheden aan de Hazeldonkse Zandweg, waarbij ook de Hazeldonkse Zandwegbrug wordt vervangen. Omdat de brug in slechte staat is, wordt hij sinds begin dit jaar gemonitord met sensoren. Eind september bleek uit metingen dat het niet meer veilig is om alle verkeer over deze brug te laten rijden. Sindsdien is de brug gesloten voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton. 

Waarschuwingen genegeerd

Met borden, een waarschuwingstekst op een LED-scherm en een grote betonnen afzetting die de brug aan beide zijden versmalt, weert de gemeente Moerdijk (middel)zwaar verkeer van de brug. Toch rijden er nog regelmatig te zware voertuigen over. Wethouder Jack van Dorst: “Ze verschuiven de betonnen afscheiding, waardoor ze toch over de brug kunnen rijden. Wat deze doorrijders blijkbaar niet beseffen, is dat ze daardoor schade veroorzaken aan de kwetsbare brug.” 

Laatste redmiddel

Doordat chauffeurs het verbod onvoldoende opvolgen, wordt de Hazeldonkse Zandwegbrug op dit moment te zwaar belast. Van Dorst roept alle bedrijven en bewoners op zich aan de omleidingsroutes te houden: “Personenverkeer kan nu nog veilig over de brug. Dat willen we graag zo houden tot de werkzaamheden starten. Maar als te zware voertuigen over de brug blijven rijden, zit er maar één ding op: de brug volledig sluiten. Laten we dat met zijn allen voorkomen.”