Moerdijkse klimaatweken: extra focus op verduurzamen en energiebesparing

Geplaatst: 19-10-2020

Moerdijk gaat de komende weken ‘op groen’. In oktober en november richten gemeente en samenwerkende partners de spotlights op wat er in Moerdijk allemaal gebeurt voor het klimaat. Met de lancering van een speciale website, een ‘Klimaatkrant’, onderwijsactiviteiten en aantrekkelijke acties voor inwoners om hun huis energiezuiniger te maken.

Het oorspronkelijke plan was om aan te haken bij de Nationale Klimaatweken, georganiseerd door de rijksoverheid. Die besloot echter vorige week om ze te verplaatsen naar 2021, als gevolg van de aangescherpte coronaregels. “Onze acties zijn al ‘coronaproof’”, legt Désirée Brummans (wethouder Duurzaamheid van de gemeente Moerdijk) uit. “Live bijeenkomsten kunnen er helaas niet worden georganiseerd, hopelijk wel bij een nieuwe editie volgend jaar. Maar genoeg andere mogelijkheden nog om duurzaamheid en het klimaat onder de aandacht te brengen of hierover met elkaar in gesprek te gaan.”

Lancering website ‘Duurzaam Moerdijk’

Om te beginnen presenteert de gemeente vanaf vandaag de website ‘Duurzaam Moerdijk’: www.moerdijk.nl/klimaat. De site biedt overzichtelijk veel informatie over duurzaamheid en klimaatadaptatie in Moerdijk. “Er gebeurt al ontzettend veel in Moerdijk om te verduurzamen, maar ga als inwoner of ondernemer maar eens zoeken wat voor jou interessant kan zijn”, weet Désirée Brummans. “Dat hebben we nu samen bij elkaar gezet op één website. Voor iedereen en op kleine en grote schaal: inwoners, ondernemers, belangenorganisaties. En iedereen kan eigen ideeën en initiatieven hier ook aanmelden.”

Waardebon en verlenging inkoopactie voor huiseigenaren

Daarnaast ontvangt elke inwoner met een eigen huis een waardebon van € 70 om energiebesparende producten te kopen in (lokale) winkels en webshops. Inwisselen kan tot en met 31 maart 2021. De gemeente Moerdijk heeft een subsidiepotje van ruim € 285.000 beschikbaar, dus hier geldt het principe ‘op is op’. Bovendien verlengt de gemeente de inkoopactie voor zonnepanelen en woningisolatie. Deze actie, in samenwerking met Winst uit je Woning, loopt nu door tot 7 december. Meer info is te vinden op: winstuitjewoning.nl. “Ruim 900 inwoners hebben zich al aangemeld”, weet Désirée Brummans. “Ook horen we dat de vraag bij lokale installateurs toeneemt. De inkoopactie maakt het mensen makkelijk om hun huis energiezuiniger te maken. Dat kan met deze actie namelijk tegen aantrekkelijke prijzen en prima voorwaarden.” 

Energie en klimaat in het onderwijs; no escape!

Energiek Moerdijk, samenwerkingspartner van de gemeente Moerdijk, is jaarlijks grote aanjager van duurzaamheidsactiviteiten in de breedste zin van het woord. Een dankbaar thema voor onder meer veel scholen in de gemeente. Technasiumleerlingen van het Marklandcollege ontwerpen dit jaar escaperoom-games die gaan over energietransitie en klimaatadaptatie die ze vervolgens zelf toepassen in basisonderwijs. Ook ontwikkelen ze energy-speurtochten in de verschillende kernen. 

‘Klimaatkrant’ van Energiek Moerdijk

Ten slotte ontvangt elke inwoner in de laatste week van november een speciale ‘Klimaatkrant’ in de brievenbus. Een initiatief van Energiek Moerdijk. In de ‘Klimaatkrant’ vind je inspiratie, interviews en mogelijkheden over energiebesparing en verduurzaming in Moerdijk op papier. Meer info over de activiteiten tijdens deze klimaatweken van Energiek Moerdijk is te vinden op Energiekmoerdijk.nl en hun facebookpagina.