Eerste ‘wiek’ windpark Industrieterrein Moerdijk gearriveerd

Geplaatst: 11-9-2020

De gemeente Moerdijk draagt graag bij aan het bouwen van een duurzame samenleving. Een belangrijke stap hierin is het duurzaam opwekken van de elektriciteit die we gebruiken. Op het Haven- en Industrieterrein Moerdijk bouwt Vattenfall zeven windmolens. Vattenfall is eigenaar van deze windmolens. Afgelopen week arriveerden de eerste windmolenbladen in Moerdijk.

Transport van 62,5 meter

In augustus arriveerden alle windmolenonderdelen per schip in de haven van Moerdijk. Vanaf daar worden de onderdelen naar locatie getransporteerd. Zo ook in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 september. Rond 22:00 uur werd het eerste windturbineblad – dat zo’n 15.700 kilo weegt en 62,5 meter lang is – op de truck gehesen. Na het aankomen van de de overige twee bladen, worden ze alle drie stuk voor stuk gemonteerd. Als het windpark gereed is zullen de zeven windmolens die Vattenfall bouwt op het industrieterrein van Moerdijk straks ongeveer 20.000 huishoudens van energie voorzien.

Voordeel voor inwoners

Voor de gemeente Moerdijk is het belangrijk dat onze inwoners ook voordeel hebben van de windmolens. Daarom zijn met Vattenfall verschillende afspraken gemaakt over zogenaamde sociale participatie. Vattenfall stort per opgewekte Megawattuur (MWh) een afgesproken bedrag in een windfonds. Met dit windfonds wordt geïnvesteerd in projecten die de lokale energietransitie versnellen. Een deel van dit geld is uitsluitend beschikbaar voor projecten in Klundert. Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) is verantwoordelijk voor het beheer van dit windfonds. STEM ziet erop toe dat het geld uit het fonds op een verantwoorde manier wordt besteed.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bouw van Windpark Industrieterrein Moerdijk? Lees dan verder op de pagina Windpark industrieterrein Moerdijk of kijk op windparkindustrieterreinmoerdijk.nl en schrijf u in op de nieuwsbrief.

Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg