Diesel eruit, laadpalen erin: Gemeente Moerdijk schakelt over op elektrisch rijden

Geplaatst: 13-4-2021

De gemeente Moerdijk vervangt de meeste voertuigen die worden gebruikt voor het beheer van de openbare ruimte door elektrische voertuigen. Dat is niet alleen schoner en stiller, het levert ook geld op. 

Het gaat om voertuigen die al op de planning staan voor vervanging. Voor lagere jaarlijkse kosten kiest de gemeente nu voor duurzame wagens. Dat het goedkoper kan, komt doordat er steeds meer service- en gebiedsgericht wordt gewerkt met twee medewerkers op één voertuig. Daardoor kan de gemeente met een voertuig minder toe. Ook heeft de gemeente geen veegwagen en hoogwerker meer in eigendom: die hoeven dus ook niet te worden vervangen.

Schoner en goedkoper

Elektrisch rijden past binnen de duurzame ambitie van de gemeente Moerdijk. Elektrische auto’s stoten minder fijnstof en CO2 uit. “Het mes snijdt aan twee kanten, want de nieuwe auto’s zijn bovendien goedkoper in onderhoud en verbruik”, aldus wethouder Jack van Dorst. “En dat allemaal binnen de bestaande vervangingsbudgetten.”

Voor het zware werk

In de komende twee jaar wordt een aantal auto’s, een voorlader en een heftruck vervangen door elektrische varianten. Volledig omschakelen zit er nog niet in. Voorlopig blijven er nog vier voertuigen en een tractor op conventionele brandstof rondrijden voor het zwaardere werk, zoals de gladheidsbestrijding. Als er voor die voertuigen goede alternatieven op de markt komen, stapt de gemeente daarop over.