Seksueel misbruik(t)? Je staat er niet alleen voor!

Geplaatst: 23-4-2021

Slachtoffers van seksueel misbruik in West-Brabant kunnen nu ook terecht bij Blauwe Maan. De organisatie breidt uit naar West-Brabant in samenwerking met maatschappelijk werk organisaties. Blauwe Maan maakt seksuele grensoverschrijding en seksueel misbruik bespreekbaar en biedt slachtoffers en hun naasten gratis deskundige hulpverlening op maat.

Seksueel misbruik of onvrijwillige seks kan zeer ingrijpend zijn in iemands leven. Toch is het voor veel slachtoffers moeilijk om hulp te vragen. Uit gevoelens van angst, schuld of schaamte, óf omdat de juiste hulp niet voor handen is. Blauwe Maan en de AMW-instellingen in West-Brabant vinden dat dit anders moet én kan. Zij bundelen hun krachten om voor slachtoffers in de regio de drempel richting hulpverlening zo laag mogelijk te maken.

Blauwe Maan biedt al ruim 30 jaar gratis hulpverlening na seksueel misbruik in Tilburg en omgeving. Slachtoffers (zowel mannen als vrouwen, vanaf 16 jaar), en ook hun naasten (partner/familie) komen er voor ondersteuning bij de verwerking van het misbruik. Sinds 1 januari kunnen ook slachtoffers uit West-Brabant er terecht. Specifieke hulp na de zeer ingrijpende ervaring van seksueel geweld is op veel plekken in ons land onvoldoende beschikbaar. We zijn daarom bijzonder blij dat dit hulpaanbod nu ook beschikbaar komt voor West-Brabant als onderdeel van het project ‘Geweld hoort nergens thuis’. 

Van denken naar doen

Het project ‘Van denken naar doen’ is een samenwerking van Blauwe Maan met de AMW-instellingen in West-Brabant (IMW Breda, WijZijn Traverse, Surplus, Farent, Trema en De Cirkel is Rond) Blauwe Maan is het centrale aanmeldpunt voor slachtoffers, waarna de hulpverleners in West-Brabant onder begeleiding van Blauwe Maan de hulpverlening overnemen. 

Het kan iedereen gebeuren

Seksueel misbruik, (ook online) is aan de orde van de dag en kan in principe iedereen gebeuren. Een structureel maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat. We moeten dit daarom samen aanpakken en ervoor zorgen dat slachtoffers de hulp krijgen die ze verdienen.

Doorverwijzen en signaleren

Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen (warm) doorverwezen worden naar Blauwe Maan of zij kunnen zelf contact opnemen. De hulp is gratis en er is geen wachtlijst. Ook bieden ze gratis workshops/voorlichtingen op maat, zowel online of, als dat weer mogelijk is, fysiek op locatie. Meer weten? Kijk op www.blauwemaan.nl of via neem contact op via info@blauwemaan.nl of 013-5841694.