Drie historische waterlinies, één mooie route: LF Waterlinieroute gelanceerd

Geplaatst: 18-6-2021

Wat ontstaat als je drie oud-Hollandse waterlinies verenigt in één langeafstand fietsroute? De Waterlinieroute! Van Edam tot Bergen op Zoom of andersom, deze nieuwe route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd en wordt ondersteund door de website, app en fietsgids. LF Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant nemen je in het weekend van 19 en 20 juni mee op avontuur.

De LF Waterlinieroute

Als fietser van de nieuwe LF Waterlinieroute passeer je mooie natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische Hollandse waterlinies zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Met de unieke ketens van militaire bouwwerken onderweg ontdek je hoe de omgeving waarin je fiets er honderden jaren geleden uitzag. In oorlog én in vrede, tussen water en land.

De langeafstand fietsroute (LF) verbindt de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Samen zijn zij goed voor een 410 kilometer lange route tussen Edam en Bergen op Zoom of andersom. Door de bewegwijzering in twee richtingen bepaal jij zelf welke delen je fietst. Onderweg krijg je ondersteuning via de websiteapp en de speciale fietsgids. Dus pak je spullen en spring vandaag nog op de fiets!

Ode aan de Hollandse Waterlinies

In het themajaar Ode aan het Landschap voert het Fietsplatform je mee door diverse LF-icoonroutes, waaronder de nieuwe LF Waterlinieroute. Veel elementen van de linies in deze route zie je nog terug in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Zo fiets je door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!

Social takeover: LF Waterliniefietsers nemen je mee

LF Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant stappen in het weekend van 19 en 20 juni direct op de fiets en geven zo een inkijkje in hun Waterlinieroute avontuur. Onderweg passeren ze uiteraard ook Moerdijk en maken ze tijd voor een stop op één van onze forten. 

Op zaterdagmiddag 19 juni rond 16.30 uur verwelkomt wethouder Danny Dingemans Laura en Irene bij Fort Sabina. Ze eindigen hun fietstocht op het mooie Fort Sabina. Met een drankje op het terras kunnen Laura en Irene vertellen over wat ze tot dan toe hebben meegemaakt en is opgevallen in Moerdijk. U bent hierbij van harte welkom!

De twee fietsliefhebsters startten ooit met een simpele dag fietsen en eindigden met een zeven maanden durende tocht door heel Europa. Dit jaar brachten zij zelfs hun eigen boek ‘Ga op de fiets’ uit. Reden genoeg om deze ervaringsdeskundigen tijdens hun fietsreis te volgen. Check hiervoor de kanalen Facebook en Instagram van Nederland Fietsland.

Stap je zelf op de fiets?

Sta je ook te popelen naast je fiets en ben je klaar voor jouw avontuur door de Waterlinieroute? Wij wel! Bestel de fietsgids of kies alvast een dagtraject en stap op je fiets. Vergeet na jouw tocht niet je herinnering aan te vragen bij thuiskomst. Dat kan via de website van de LF Waterlinieroute. Je ontvangt dan een eigen schildje voor op je fietsframe en een persoonlijke oorkonde. Een betere afsluiting kun je jezelf niet wensen, toch?