Woningbouw kop Roode Vaart stap dichterbij

Geplaatst: 2-6-2021

Ontwikkelaar Zeeman Vastgoed wil bijna 100 woningen en appartementen bouwen langs de Roode Vaart achter Woonkwartier. Het college van Moerdijk is enthousiast. Wethouder Désirée Brummans: “Het is een project van wel heel lange adem, maar denken in mogelijkheden brengt ons verder. We gaan voor een mooi plan.”

Er zit schot in de woningbouw langs de Roode Vaart en de Mark in Zevenbergen. Na project Oevers Roode Vaart komt nu ook de ontwikkeling van woningen aan de kop van de Roode Vaart in een stroomversnelling. Zeeman Vastgoed wil hier zo’n 93 huizen en appartementen realiseren. Het college van Moerdijk vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met een locatieontwikkelingsovereenkomst voor dit plan.

Samen met de buurt

Bij project Kop Roode Vaart gaat het om het gebied achter het gebouw van Woonkwartier, aan beide zijden van het water. Bijna twintig jaar geleden werden de eerste stappen gezet om hier woningen te ontwikkelen, maar die plannen sneuvelden onder andere door bezwaren vanuit de omgeving. Bij het nieuwe plan is zo veel mogelijk rekening gehouden met die wensen en belangen.

“In het plan wat er nu ligt, worden de nieuwe woningen op gepaste wijze ingevoegd in de bestaande stedenbouwkundige structuur”, licht wethouder Brummans toe. “Zowel qua woningtype als qua uitstraling: de architectuur die we voor ogen hebben, verwijst naar de historische fabrieksgebouwen die vroeger op deze locatie stonden. Bij de verdere ontwikkeling van het plan houdt de ontwikkelaar extra focus op de dialoog met bewoners en bedrijven in de omgeving.”

Peter Langenberg, directeur van Zeeman Vastgoed: “We zijn zeer enthousiast dat deze mooie ontwikkeling nu uiteindelijk toch, samen met Quadrant Architecten, kan worden ingevuld. We zullen in goed overleg met omwonenden en bedrijven een attractief woningbouwprogramma realiseren, dat op brede steun kan rekenen. De goede samenwerking met de gemeente Moerdijk ervaren we als zeer constructief.”

Ruime keus

Kop Roode Vaart biedt voor ieder wat wils. Wethouder Brummans: “Het plan gaat uit van enkele twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen, maar ook zo’n 20 rijwoningen en 3 appartementengebouwen met ongeveer 45 appartementen. Het is daarmee een mooie aanvulling op het project Oevers Roode Vaart dat verderop langs de Mark ter hoogte van de wijk Bosselaar wordt gerealiseerd.”

Veilig en duurzaam

Anders dan bijvoorbeeld bij de Waterwijk in Fijnaart, heeft de gemeente Moerdijk bij het project Kop Roode Vaart alleen een faciliterende rol. De ontwikkeling is volledig voor rekening en risico van de projectontwikkelaar. De gemeente maakt wel afspraken over het prijspeil van de woningen en stelt eisen op het gebied van duurzaamheid en veiligheid.

Projecten