Moerdijkse wethouders voor de klas op basisschool de Toren

Geplaatst: 16-3-2021

De leerlingen van de combinatieklassen groep zeven en acht volgen het programma IMC Basis. Deze maand volgen zij lessen over de politiek. Op 19 maart zijn twee Moerdijkse wethouders te gast in de klassen: Jack van Dorst en Danny Dingemans. Tijdens de voorbereidingen van deze les hebben de leerlingen vragen bedacht voor de gastdocenten.

Vanaf begin maart zijn de leerlingen bezig met het thema Politiek. Elke week staan er twee nieuwe gastdocenten voor de klas, die afkomstig zijn uit de lokale politiek van de gemeente Moerdijk. Aan het eind van maand hebben zes raadsleden en twee wethouders voor de klas gestaan. Politiek is een vast onderdeel in het IMC Basis programma. Kinderen op jonge leeftijd kennis laten maken met de beginselen van democratie draagt bijvoorbeeld bij aan burgerschapsvorming. De koppeling met de lokale politiek, zorgt voor herkennaarheid en brengt het voor de kinderen dichter bij huis. 

Invulling lessen

Gedurende de lessen van dit blok, leren de leerlingen over de verschillende politieke rollen en partijen binnen hun eigen gemeente. In de eerste twee lessen hebben zij hun eigen partij, met partijprogramma, opgericht onder begeleiding van twee raadsleden. De scholieren gaan in de derde les oefenen met het presenteren van hun werk aan de wethouders Danny Dingemans en Jack van Dorst.

Tijdens de komende gastles staat ook een aantal vragen centraal. Het doel is dat de leerlingen antwoord krijgen op vragen zoals: wat doet een wethouder, hoe word je wethouder, is het een belangrijke functie en is het een fulltimebaan? Doel is de leerlingen een beter beeld te laten krijgen over hun lokale wethouders, hoe zij hun leven combineren met deze functie en hoe ze de rol als wethouder invullen. De Tweede Kamer verkiezingen in maart maken de lessen extra actueel. 

IMC Basis

IMC Basis is een programma van Stichting IMC Weekendschool dat de horizon van leerlingen van groep 7&8 verbreedt. Wekelijks krijgen leerlingen les van gastdocenten, die de leerlingen meenemen in hun wereld. Toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden staan hierbij centraal. IMC Basis is inmiddels verbonden aan 37 basisscholen op die plekken in Nederland waar dit het hardst nodig is.