Buurtpreventie Moerdijk op zoek naar nieuwe leden: “U hoeft echt geen 007 te zijn, als u maar gewoon oplet”

Geplaatst: 31-5-2021

Een verdachte of onveilige situatie bij een woning melden, of een onveilige verkeerssituatie in de buurt. Maar ook in gesprek gaan met hangjongeren die voor overlast zorgen. Of defecte straatverlichting, graffiti of zwerfafval signaleren en melden. Met deze acties werken de mannen en vrouwen van Buurtpreventie Moerdijk aan de veiligheid en leefbaarheid van hun wijk en buurt. Iets voor u? Ze kunnen nog versterking gebruiken!

Zo’n 500 inwoners, verdeeld over 19 teams, zijn nu aangesloten bij Buurtpreventie Moerdijk. Dat betekent dat ze als vrijwilligers sociaal toezicht houden op hun eigen buurt. Belangrijk en erg effectief, zegt bijvoorbeeld het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Want maar liefst ongeveer 80 procent van alle aanhoudingen die te maken hebben met woninginbraak is volgens het CCV te danken aan de alertheid van buurtbewoners.

Hoe werkt Buurtpreventie?

De meeste Buurtpreventieleden lopen regelmatig een ronde door hun wijk. Zien ze een verdachte situatie, of personen, dan melden ze dat bij hun coördinator, de politie of de gemeente. Maar Buurtpreventieleden kunnen ook ‘werken’ vanuit huis, in een WhatsApp-groep, en zo verdachte situaties melden die ze zien. Elk van de Moerdijkse teams heeft een coördinator, die is het aanspreekpunt voor de teamleden en hij/zij onderhoudt ook de contacten met politie en gemeente.

“Erg belangrijk voor Moerdijk”

“De Buurtpreventieteams zijn erg belangrijk voor Moerdijk”, vertelt burgemeester Jac Klijs vlak voor zijn afscheid. “Moerdijk is qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland. Dat betekent ook dat we als politie en gemeente gewoon niet overal tegelijk kunnen zijn. De mannen en vrouwen van Buurtpreventie zorgen dat ze zichtbaar zijn in hun eigen wijk en kunnen zo eventuele verdachte zaken eerder signaleren en melden. En ze zorgen er ook nog eens voor dat mensen zich gewoon veiliger voelen. Juist omdat Moerdijk zo groot is zijn nieuwe leden meer dan welkom. U hoeft echt geen 007 te zijn, als u maar gewoon oplet. Hoe u dat doet bepaalt u in overleg met de coördinator in uw wijk of woonplaats. Zo zorgt u voor een veilige buurt waarin het fijn is om te wonen.”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats?

www.moerdijk.nl/Buurtpreventie

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een mail naar: veiligheid@moerdijk.nl