Extra ophaalrondes snoeiafval en webcam moeten drukte milieustraat temperen

Geplaatst: 19-5-2021

Inwoners van Moerdijk kunnen hun snoeiafval in het hoogseizoen (februari tot en met juni) voortaan twee keer per maand thuis laten ophalen en de rest van het jaar één keer per maand. Ook wordt er een webcam geplaatst bij de milieustraat in Klundert, zodat inwoners online kunnen zien hoe druk het er is en hun bezoek eventueel uitstellen. Met deze maatregelen wil de gemeente Moerdijk iets doen aan de toegenomen drukte bij de milieustraat en wachttijden verkorten.

“De coronamaatregelen zorgen ook dit voorjaar weer voor extra drukte doordat inwoners in de tuin aan de slag gaan en er veel meer snoeiafval wordt aangeboden”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Bovendien kunnen we als gevolg van de maatregelen minder bezoekers dan normaal tegelijk op de milieustraat ontvangen. Dit zorgt vaak voor langere wachttijden en ergernis. Met extra ophaalmomenten aan huis en een webcam bij de milieustraat die live laat zien hoeveel auto’s staan te wachten hopen we daar iets aan te doen. En er is nog een bijkomend voordeel: op deze manier maken we het nog makkelijker om grondstoffen gescheiden aan te bieden en creëren we samen minder restafval. De webcambeelden zijn straks te bekijken via www.moerdijk.nl”.

Online aanmelden

Snoeiafval werd tot nu toe in Moerdijk alleen in de maanden april tot en met november opgehaald (een keer per maand, na aanmelding vooraf). Dat wordt nu dus twee keer per maand van februari tot en met juni en één keer maand in januari en juli tot en met december. De eerste extra ophaaldata zijn al bekend: woensdag 26 mei en woensdag 23 juni. Inwoners kunnen zich nu al online hiervoor aanmelden. De overige extra ophaaldata volgen zo snel mogelijk.

Versoepelingen: kortere wachttijden

Andere mogelijke opties om de drukte bij de milieustraat te reguleren bleken niet haalbaar. Zo onderzocht de gemeente de mogelijkheid van een gescheiden entree voor aanbieders van snoeiafval. Dat bleek om logistieke redenen niet te realiseren. Een of meer tijdelijke extra locaties voor het aanbieden van snoeiafval zijn uiteindelijk niet gevonden. Door de versoepeling eind maart van de coronamaatregelen zijn inmiddels weer meer voertuigen tegelijk op de milieustraat toegestaan. Dat zorgt al voor een betere doorstroming. De gemeente verwacht dat later dit jaar, als na verdere versoepelingen weer het ‘normale’ aantal voertuigen welkom is, de wachttijden nog korter worden.