Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire

Geplaatst: 31-5-2021

De Belastingdienst van het Rijk is bij veel ouders te streng geweest met het terugvragen van kinderopvangtoeslag. Dit staat bekend als de ‘toeslagenaffaire’. Bent u een gedupeerde van de toeslagenaffaire? Dan komt u in aanmerking voor de herstelregeling van de Belastingdienst. Maar ook de gemeente kan u helpen, als u meer hulp nodig heeft.

De gemeente helpt u graag

Heeft u problemen gekregen door de toeslagenaffaire? Denk aan schulden. Of problemen met uw gezondheid, werk, woning of gezin. Vraag de gemeente om hulp.

Onze hulp ontvangt u van een meedenkcoach van het team maatschappelijke ondersteuning. En staat los van de Belastingdienst. Wij kunnen u helpen met bijvoorbeeld:

  • contact met de Belastingdienst voor herstel kinderopvangtoeslag
  • het op orde brengen van uw administratie• het in beeld brengen en aanpakken van schulden
  • het (tijdelijk) stopzetten van de invordering schulden
  • ondersteunen bij gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld door langdurige stress
  • het zoeken van werk of een andere dagbesteding
  • het ondersteunen bij een dreigende huisuitzetting• ondersteuning van u of uw gezin, als het minder goed gaat

Onze hulp is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor vragen en/of hulp u contact opnemen met:

Petra Michielse - 06 50 67 82 64
Kitty Pals -06 50 67 82 74

U kunt ook een mail sturen aan schuldhulpverlening@moerdijk.nl

Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

De Belastingdienst/Toeslagen heeft een regeling voor gratis rechtsbijstand voor de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Als u dat wilt kunt u kosteloos een advocaat krijgen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor Rechtsbijstand.

Er zijn 2 voorwaarden:

U heeft een procedure bij de Belastingdienst/Toeslagen lopen die gaat over herstel van geleden schade in de toeslagenaffaire.

U heeft géén rechtsbijstandverzekering die de volledige kosten van rechtsbijstand in het kader van de herstelregeling dekt.

Kijk op Gratis juridische hulp.

De afgelopen tijd zijn sommige ouders benaderd door bedrijven of personen die juridische hulp aanbieden. Hulp aanbieden is niet verboden. Het is wel belangrijk dat een aanbieder duidelijke informatie geeft over wie zij zijn, wat ze precies voor u kunnen doen en wat het kost. U kunt bij de Raad voor Rechtsbijstand informeren of de bewuste advocaat onder de regeling valt en kan worden toegevoegd.

Let op: wees voordat u iemands hulp aanneemt voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld geboortedatum, bankrekeningnummer of BSN. De Belastingdienst/Toeslagen deelt geen gegevens van ouders met advocaten.

Hulp van de BOink

Zoekt u hulp, maar liever niet van de overheid? Dan kunt u terecht bij de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOink).

BOink

Bellen: 030 233 1400

Mailen: boink@boink.info

Herstelregeling

Met de herstelregeling wil de Belastingdienst van het Rijk de fouten goedmaken die zij heeft gemaakt tijdens de toeslagenaffaire. Heeft de Belastingdienst van het Rijk nog geen contact met u opgenomen? Meld u dan aan voor de herstelregeling van de Belastingdienst. Ook vindt u hier meer informatie over bijvoorbeeld compensaties.