Appartementen in gemeentelijk monument te Langeweg

Geplaatst: 25-11-2021

In de voormalige Mariaschool aan De Langeweg 46 in Langeweg komen acht appartementen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar een omgevingsvergunning voor verleend.

De voormalige school is in 2012 aangewezen als gemeentelijk monument. Alleen de buitenzijde van het gebouw is beschermd. De voormalig Mariaschool en het naastgelegen zustershuis van de orde “Franciscanessen van Veghel” werden gebouwd in 1913. Het gebouw werd door de zusters in gebruik genomen als meisjesschool. Na het vertrek van de zusters in 1983 is het gebouw gebruikt als kantoor.

Met de realisatie van de appartementen blijft het aanzicht van de monumentale voorgevel ongewijzigd. De grootste wijzigingen betreffen het inpandig veranderen van het gebouw. De indeling van het schoolgebouw blijft herkenbaar: de bestaande wanden en het trappenhuis blijven gehandhaafd en voor de nieuwe indeling in de woonruimte worden lichte tussenwanden en entresolvloeren toegevoegd.

Wethouder Désirée Brummans: “Als college juichen we herbestemming van monumentale panden toe. De architect is er goed in geslaagd om het schoolgebouw een nieuwe toekomst te geven. Daarnaast is het initiatief een welkome aanvulling want zoals bekend is de woningmarkt op dit moment krap. Wij verlenen daarom graag onze medewerking."

Abeeldingen van de voor- en achtergevel. Credits: BTO bouwplanning en advies.