Moerdijkse gladheidsbestrijders klaar voor de vrieskou

Geplaatst: 17-11-2021

De winter is in aantocht, de buitendienst van Moerdijk staat paraat om te strooien. Wethouder Jack van Dorst ziet de eerste vorst met vertrouwen tegemoet: “We zijn er klaar voor.”

Moerdijk heeft 8 strooiroutes over de belangrijkste wegen van de gemeente. Dat zijn doorgaande routes, wegen die een wijk ontsluiten, busstations en -routes en een aantal belangrijke fietspaden. Het gaat in totaal om zo’n 260 kilometer.

Extra routes

Is het langere tijd extreem weer en ontstaan er knelpunten, dan wordt ook op andere plaatsen gestrooid. Bijvoorbeeld in de omgeving van zorgcentra en seniorenwoningen, bij winkelgebieden en bushaltes, op trappen, fiets- en voetgangersbruggen en op de routes die de vuilniswagens rijden. We strooien deze extra routes als de hoofdroutes onder controle zijn. Is er tijd en capaciteit voor, dan gaan de gladheidsbestrijders ook op locaties af waarover meldingen binnenkomen. Deze extra routes rijden ze tijdens werkuren, voor de hoofdroutes staan de gladheidsbestrijders 24 uur per dag paraat.

Drukke straten eerst

In het gladheidsbestrijdingsplan hebben de drukste straten prioriteit. Niet alleen omdat die wegen het meest worden gebruikt, maar ook omdat strooizout er veel beter werkt. Het verkeer verspreidt het zout over het wegdek en vermengt het met de ijzel of de sneeuw.

In straten waar minder wordt gereden, werkt zout strooien veel minder goed. Wethouder Jack van Dorst: “Daardoor is het een stuk lastiger om sneeuw en ijzel snel onder controle te krijgen in woonwijken, op fietspaden en in het buitengebied.”

20-30 keer per seizoen

De veiligheid van weggebruikers staat centraal. Dat betekent: preventief strooien zodra er gladheid wordt verwacht, en bij sneeuw zo nodig meerdere malen sneeuwschuiven. Afhankelijk van hoe streng de winter is, rukken de gladheidsbestrijders gemiddeld 20 tot 30 keer per seizoen uit. We stemmen daarbij af met buurgemeenten. De strategische voorraad zout die de gemeente aanhoudt, is tijdens de afgelopen gladheidsperiodes ruim voldoende gebleken.

Nat zout

De gemeente Moerdijk heeft één jeep met aanhanger, twee vrachtwagens, één kleine tractor met sproeiunit die op fietspaden en moeilijk bereikbare plekken kan komen en vier bussen met strooier. Alle voertuigen worden bij sneeuwval uitgerust met een sneeuwschuif. Als het hevig sneeuwt, schakelt de gemeente hulptroepen in om te helpen schuiven: de firma De Krom uit Etten-Leur en loonbedrijf Frijters uit Fijnaart.

Moerdijk strooit met nat zout, dat is een oplossing van droog zout vermengd met pekel. Nat zout waait minder makkelijk weg, wordt beter verspreid door de voertuigen die er overheen rijden, het is goedkoper en minder milieubelastend.

Dag en nacht paraat

De gladheidscoördinator van de buitendienst van de gemeente Moerdijk beslist wanneer de strooiwagens de weg op gaan. Dat doet hij op basis van de weersverwachting van Meteoconsult, de resultaten van metingen van twee eigen meetstations (die onder andere de temperatuur en het vocht- en zoutgehalte van het wegdek registreren) en na overleg met de meteoroloog die 24/7 ter beschikking staat. Dag en nacht is er een team gladheidsbestrijders oproepbaar om aan de slag te gaan.

Zelf aan de slag

De gemeente komt in actie tegen gladheid, maar inwoners hebben ook zelf een verantwoordelijkheid om hun stoep en straat veilig te houden in tijden van ijzel en sneeuw. Een aantal tips:

  • Houd de stoep voor de woning en de toegang naar de woning sneeuwvrij.
  • Zorg dat goten en rioolputten niet geblokkeerd worden door sneeuw.
  • Haal tijdig voldoende strooizout in huis (onder andere verkrijgbaar bij bouwmarkten).
  • Bij sneeuw: eerst vegen, daarna strooien.
  • Strooi zout op plekken waar gelopen of gereden wordt: daardoor wordt het zout verspreid en vermengd en werkt het beter. Denk aan het milieu: weinig strooizout is al voldoende.