Vergroenquiz stimuleert tuinieren in “vergeten plantseizoen”

Geplaatst: 4-10-2021

Niet alleen het voorjaar, maar juist het najaar is dé tijd om nieuwe planten in je tuin te zetten. Dat is de boodschap die de gemeente Moerdijk de komende maand uitdraagt, onder meer met een Vergroenquiz. Wie meedoet, maakt kans op een hazelnootboom.

Het klimaat verandert. Daar zijn we ons inmiddels van bewust, maar wat kunnen we eraan doen? Wethouder Désirée Brummans: “Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder.”

Groene vrienden

De hele maand oktober kunnen inwoners van Moerdijk meedoen aan de Vergroenquiz, een initiatief van de gemeente in samenwerking met de Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en WatZr. Oktober is namelijk “De maand van het Vergeten Plantseizoen”: hét moment om nieuwe groene vrienden in de grond te zetten. De quiz test je kennis over duurzaam tuinieren. Wie meedoet, maakt kans op één van de 25 hazelnootboompjes. Daarnaast krijg je handige tips voor het vergroenen van je tuin, dakterras of balkon. De wedstrijd is te vinden op www.vergroenactie.nl/quiz.

Waarom planten in het najaar?

Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes en planten die zich gereedmaken voor de winter. Maar dit is ook het moment om nieuwe planten in de aarde te zetten. De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht, kan de plant een grote groeivoorsprong maken. Vervolgens gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat de plant in het voorjaar stevig in zijn schoenen staat en kan beginnen met bloeien. 

Water besparen

Daarbij komt dat de gevolgen van de klimaatveranderingen ook te zien zijn in de plantseizoenen: het voorjaar wordt steeds droger, waardoor nieuwe plantjes vaak meer water nodig hebben. Een extra reden om in het najaar te planten: dan zit er voldoende vocht in de grond, dat scheelt een hoop watergeven.

Kennis, wijsheid en inspiratie

Dat het hazelnootboompjes zijn die onder alle deelnemers worden verloot, is geen toeval: deze boom is een echte bijenvriend. Achter de hazelnootboom schuilt bovendien een mooie symboliek: de boom staat voor kennis, wijsheid en inspiratie. Maar iedere boom die je plant, is winst voor het klimaat: bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa, zoals hout, blad en wortels.