3 tips voor een frisse groene kliko deze week
Geplaatst: 8-8-2022

Met de komst van de hoge temperaturen die deze week voorspeld zijn, is de kans op een stinkende kliko erg groot. Lees onze 3 tips om jouw kliko schoon en fris te houden.
Vochtig afval kan zorgen voor broei. Laat vochtig keukenafval daarom even drogen of uitlekken voor u het in de gft-container gooit. Heeft u tuinafval en etensrestjes, dan werkt het goed om laagjes te maken: leg op een laag keukenafval een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.
1. Stop een stokje tussen de deksel
Een stokje onder de deksel werkt ook tegen geurtjes, maar met de deksel goed dicht heb je minder snel last ongedierte. Wat stro of een oude krant op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes.
2. Zet de container altijd op een zo koel mogelijke plek
Bijvoorbeeld ergens in de schaduw.
3. Verpak etensrestjes in een biologisch afbreekbaar afvalzakje
Zo krijgen vliegjes en maden minder kans.
Van koffieprut tot mossel
Wat mag er allemaal in de groene container? Meer dan veel mensen denken. Groente-, fruit en tuinafval en uitgebloeide bloemen, maar ook restjes (gekookt of ongekookt) eten, filterzakjes met koffiedik en papieren theezakjes. Doppen van pinda’s en noten en eierschalen mogen in de gft-container, net als schelpen van mosselen en andere zeedieren, restjes vlees en vis. Dat geldt ook voor botjes van bijvoorbeeld kip en korstjes van de kaas, waar u het plastic afgehaald heeft.
Meer tips en praktische informatie over afval scheiden vindt u op de website www.zodoenwedat.nl.