Op de boerderij snuffelen en ontdekken dat elk dier andere poep heeft

Geplaatst: 1-8-2022

Een van de 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben voor je 12e van het streekboekje is op de kinderboerderij snuffelen en ontdekken dat elk dier andere poep heeft. Jaarlijks worden deze gratis 50-dingenboekjes uitgedeeld door Petra Wevers (KrachtigBuiten.nl) vaak in combinatie met een 50-dingenDOEdag. Helaas door corona is dit al een aantal keer geannuleerd. Petra is ook actief als vrijwilligster op de kinderboerderij De Dierenploeg en bedacht een alternatief om alle basisscholen van gemeente Moerdijk uit te nodigen om een van deze 50-natuuractiviteiten te doen op de kinderboerderij. Gelijkertijd was dit een mooie gelegenheid om de boekjes uit te delen, net voor de zomervakantie, om hier in Moerdijk op avontuur te gaan.

In de periode van 27 juni t/m 8 juli brachten 12 scholen een bezoekje aan de kinderboerderij en werden verrast met het programma: ‘snuffelen’ langs alle dieren op de boerderij.

Na een filmpje op de zolder van het prentenboek: ‘Over de mol die wil weten wie er op z’n kop heeft gepoept’ gingen de kinderen in kleine groepjes met hulp van ouders eerst een speurtocht doen op het terrein. Aansluitend gingen ze poep van de boerderijdieren onderzoeken, bekijken en ook natuurlijk ruiken. Dat was lachen, gieren, brullen.

In eerste instantie geloofden ze het niet en wilden ze dit niet doen, maar met handschoentjes aan waren toch veel kinderen heel dapper en ontdekten ze ook wat de dieren eten. Ook hebben ze ontdekt dat de ezel grotere oren heeft dan die van de pony. Konijnen en cavia keuteltjes vonden ze niet zo spannend, want dat was vaak wel bekend. Maar toen het bakje van het varken openging, begrepen ze gelijk dat de mol niet voor niks z’n neus dichtkneep bij het varken.

Ook waren net drie jonge geitjes op de boerderij komen wonen en de keuteltjes van de geiten leken wel erg veel op die van de schapen, net dropjes. Maar het allerleukste was toch zeker om de schapen in de weide te knuffelen en de varkens van dichtbij te bewonderen.

Een uurtje was eigenlijk veel te kort, maar de kinderen gingen voldaan met een 50-dingenboekje onder de arm weer naar school terug. En nu weten ze dat het wel erg leuk is op de kinderboerderij en dat een gratis bezoekje met hun ouders zeker nog een keer op hun bucketlist staat.

De overige scholen hebben ook de boekjes op school ontvangen en hebben deze boekjes met een begeleidend filmpje in de klas uitgedeeld. In totaal hebben 311 kinderen dit boekje gekregen.

Meer informatie

Meer weten over het 50-dingenboekje en hoe dit tot stand is gekomen? Bekijk de website van Krachtig Buiten