Alle vochtige doekjes horen in de afvalbak

Geplaatst: 15-12-2022

Voorkom verstopping: gooi vochtige doekjes altijd in de afvalbak. Ook vochtig toiletpapier en zelfs doekjes waarop staat dat ze doorspoelbaar zijn: die geven namelijk ook problemen. Daar vraagt de gemeente Moerdijk de komende weken aandacht voor.

“Vochtige doekjes zorgen voor veel problemen in het riool”, weet wethouder Jack van Dorst, die in Moerdijk onder meer over de riolering gaat. “De pompen lopen erdoor vast. Dat geeft overlast en onnodige kosten.” Dat is niet alleen een probleem voor de gemeente: “Ontstaat er een verstopping in de rioolbuis die naar je huis loopt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de oplossing. En voor de kosten die daarbij komen kijken. Die ellende kun je maar beter voorkomen.”

‘Doorspoelbaar’ is een fabel

Verstopping van de riolering voorkomen is in feite simpel: vet en doekjes zorgen voor de meeste problemen. Spoel dus nooit (frituur)vet door de wc of de gootsteen. Haal een keukenpapiertje door die vette koekenpan voordat je hem afwast of in de vaatwasser zet. En gooi nooit doekjes in de wc. Alle doekjes horen in de afvalbak. Dat geldt óók voor vochtig toiletpapier. En zelfs voor doekjes die volgens de verpakking doorspoelbaar zijn. Want zulke doekjes lossen weliswaar op, maar dat gebeurt niet snel genoeg. Daardoor zorgen ze alsnog voor verstopping.

Bakje op de wc

Alle wegwerpdoekjes in de afvalbak dus: schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, billendoekjes, make-updoekjes, snoetenpoetsers en ga zo maar door. Met een afvalemmertje op de wc maak je het jezelf gemakkelijk.

Meer weten? Kijk op op de website van 'Zo doen we dat'