Kerstgeschenk stichting Leergeld Noord-West Brabant voor gezinnen in armoede

Geplaatst: 21-12-2022

Met de kerstdagen voor de deur heeft Stichting Leergeld Noord-West Brabant, die actief is in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert, 530 gezinnen een kerstcadeautje bezorgd. Alle gezinnen die ingeschreven zijn bij de stichting hebben 50 euro gekregen, dan wel direct op de rekening gestort of in de vorm van cadeaubonnen. Dit is mogelijk dankzij de vele giften die de stichting heeft mogen ontvangen dit jaar.

Alle kinderen mogen meedoen

1 op de 12 kinderen in Nederland groeit op in armoede. En dat worden er helaas nog steeds meer. Stichting Leergeld Noord-West Brabant helpt kinderen van 4 t/m 17 jaar uit gezinnen die opgroeien met minimale financiële middelen. Door bijvoorbeeld te voorzien in de noodzakelijke schoolspullen – zoals een computer, een schooltas of een fiets – maar ook door te ondersteunen bij het lidmaatschap voor een sportvereniging, scouting, zwemles of muziekles. Ieder kind verdient het om mee te kunnen doen met leeftijdsgenootjes. Want meedoen is meetellen, is het motto van de stichting.

Hulp voor kinderen die opgroeien in armoede

“We zien op dit moment veel nieuwe aanmeldingen binnenkomen”, vertelt Henrie van het Hof, voorzitter van Stichting Leergeld Noord-West Brabant. “Dit zijn gezinnen die hard te lijden hebben gehad onder de coronacrisis of juist nu, vanwege de stijgende gas- en energieprijzen, in de knel komen. Onze beste dag is de dag dat wij overbodig worden, dat armoede niet langer bestaat. Dat zeggen we vaak tegen elkaar. Tot die tijd zetten wij ons met veel energie in.”

Wethouder Bennie Blom van de gemeente Moerdijk, één van de gemeenten waarin Stichting Leergeld Noord-West Brabant actief is, ziet de noodzaak van hulp ook: “Het zou mooi zijn als al onze inwoners het beste uit zichzelf kunnen halen. Helaas lukt dat door bijvoorbeeld geldzorgen niet altijd. Het is een warm gebaar vanuit Stichting Leergeld om deze mensen extra te ondersteunen in deze periode. We vinden het van belang dat ook kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben, vanwege onder andere de financiële situatie van de ouders, mee kunnen blijven doen met leeftijdgenootjes. Daarom zetten we ons extra in voor kinderen in armoede. We blijven kijken wat nodig is om onze inwoners te helpen in deze moeilijke tijd door de stijgende huishoudkosten.”

Verruimen van doelgroep per 1 januari 2023

Per 1 januari verruimt Stichting Leergeld Noord-West Brabant, in afstemming met de vijf gemeenten waarin zij actief is, de grenzen voor haar doelgroep. Voorheen waren dat gezinnen die leven van de bijstand en de groep daar net boven (20% boven de bijstandsnorm, dan val je binnen de groep 120% van de bijstandsnorm). Op dit moment kan Stichting Leergeld Noord-West Brabant de doelgroep verruimen tot 130%, omdat zij over voldoende financiële middelen beschikt. Dit is mogelijk mede dankzij een aantal substantiële giften van particuliere weldoeners, bedrijven en lokale serviceclubs. Voorzitter Van het Hof vertelt: “We kunnen niet beloven dat we dit kunnen blijven doen, maar aankomend jaar kunnen we nog meer gezinnen die in armoede leven ondersteunen. Ook leveren we hier en daar maatwerk. Bijvoorbeeld wanneer een gezin, dat net buiten onze hulp valt, vraagt om een fiets voor een kind om naar school te kunnen gaan. Dan proberen we te helpen waar we kunnen. We komen zoveel benarde situaties tegen in ons werk, het is fijn wanneer je soms nét even iets meer kan doen. We roepen mensen dan ook op: denkt u dat u in aanmerking komt voor ondersteuning van Stichting Leergeld? Neem contact met ons op!”

Bekijk onze pagina 'Werk & Geld' voor meer informatie.