Duurzaam dak, regenton of groene tuin? Moerdijk geeft subsidie

Geplaatst: 12-1-2022

Met subsidie je tuin groener maken, een regenton installeren of een groen dak aanleggen? Dat kan vanaf nu in de gemeente Moerdijk. De subsidie geldt voor inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen. Aanvragen kan tot eind 2022. 

Wethouder Désirée Brummans: “Het klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven en langere periodes van droogte, maar ook met hevige stortbuien. Daarom is het nodig dat we onze omgeving klimaatbestendig maken. De gemeente doet dat bijvoorbeeld door de openbare ruimte te vergroenen. Maar iedere Moerdijker, iedere vereniging en iedere ondernemer kan zijn steentje bijdragen. Letterlijk, door stenen te vervangen door groen. Of door een regenton te plaatsen of een groen dak aan te leggen. Met de nieuwe klimaatsubsidie kan dat allemaal extra voordelig.”

€ 40.000 subsidie beschikbaar

Diverse maatregelen komen in aanmerking voor subsidie, waaronder:

  • groene daken;
  • tegels en bestrating vervangen door waterdoorlatende verharding;
  • een regenton of infiltratiesysteem voor regenwater;
  • vergroenen van de tuin.

Subsidie aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2022. Er is € 40.000 beschikbaar. Of de subsidie na volgend jaar blijft, is nog niet duidelijk: voor 2023 en verder worden het klimaatbeleid en de bijbehorende regelingen nog nader uitgewerkt.

Voordelig lenen

Naast de nieuwe subsidie kent de gemeente Moerdijk al langer de stimuleringsregeling. Daarmee kan tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente geld worden geleend voor verbeteringen die een bestaande woning of accommodatie duurzamer, veiliger of levensloopbestendiger maken. Denk aan zaken als zonnepanelen en isolatie, maar ook aan het drempelvrij maken van een huis en de aanleg van een aangepaste douche, of rolluiken en de installatie van een bewakings- en/of alarmeringssysteem.

Aan de slag

Kijk voor meer informatie over de voorwaarden, de kosten die voor subsidie of de stimuleringsregeling in aanmerking komen en de aanvraagprocedures op moerdijk.nl/stimuleringslening en moerdijk.nl/klimaatsubsidie.