Helden van de buurtpreventie

Geplaatst: 31-1-2022

In de Moerdijkse Bode werden drie buurtpreventisten van het buurtpreventieteam dorp Moerdijk in de spotlights gezet.

Het artikel is geschreven door journalist Angelique van de Reijt. 

‘We hebben 30 vrijwilligers’

Kees Scheenaard (68) is buurtpreventist en tevens coördinator van zijn buurtpreventieteam “dorp Moerdijk” met 30 buurtpreventisten. Op een donkere, koude vochtige donderdagavond staat hij bij een verlaten gemeenschapshuis de Ankerkuil te wachten op zijn collega-buurtpreventisten, die vanavond met hem de ronde mee lopen. Dat zijn deze keer buurman Kevin Verspuy en Erik Westerburger. Wat houdt het coördinatiewerk eigenlijk in?

“Ik onderhoud het contact met de gemeente, Karin van Peer-Bogaarts van de afdeling veiligheid, de burgemeester en onze wijkagent Joost Wirken. Daarnaast maakt buurtpreventist Jan de Visser de planning voor de 30 buurtpreventie medewerkers.” “We hebben gelukkig een grote trouwe groep vrijwilligers en daarom hoeven we slechts 2x per maand een ronde te lopen. Er zijn bijna geen verplichtingen. We vragen de mensen om hun gele fluorescerende veiligheidshesje aan te doen, zodat ze goed zichtbaar zijn. Verder mag iedereen zelf weten hoe ze willen lopen en wanneer. Dat mag op een ochtend, een middag, of s ‘avonds. Onderling ruilen is altijd mogelijk, ook als het regent mag er via de app verandert worden van tijdstip.” “Ik vraag iedere inwoner altijd persoonlijk of ze ook eens mee willen lopen met de Buurtpreventie ronde, dat werkt beter dan een mailtje of appje. We hebben in verhouding meer heren dan dames in ons team”, zegt Kees, die de criminaliteit de laatste 6 jaar door het surveilleren van het buurtpreventie team aantoonbaar drastisch heeft zien dalen in Moerdijk-dorp met 450 huizen en 1100 inwoners.”

‘We vangen echt geen boeven hier’

“De meeste Moerdijkers lopen mee met de buurtpreventie voor de sociale contacten. En natuurlijk om lekker buiten te zijn, maar vooral voor het veiligheidsbelang van ons dorp Moerdijk”, zegt Erik Westerburger (43) enthousiast. Eric werkt als logistiek magazijnmanager bij een bedrijf in persoonlijke beschermingsmiddelen in Dordrecht. Hij woont met zijn vriendin in Moerdijk dorp.

“We vangen echt geen boeven hier. Wat we weleens meemaken is dat mensen de sleutels op de voordeur laten zitten, of de garagedeur openlaten staan. Ook signaleren we weleens vreemde auto’s op vreemde plekken en zwerfvuil. Dat kunnen we dan melden in de alert-app en natuurlijk spreken we de bewoners er met een gezellig praatje op aan. Het meest enerverende wat ik meegemaakt heb hier, was een zwerver die bij de kerk sliep. We hebben met die man een goed gesprek gehad, hem daar 1 nacht laten slapen en de volgende dag was hij al weer vertrokken.” zegt Erik . Op de vraag waarom je als vrijwilligers ‘s avonds na je werk in weer en wind rondjes gaat lopen door je woonplaats antwoord Erik; “Verantwoordelijkheid en veiligheidsgevoel, iets kunnen betekenen voor je medebewoners van onze gemeenschap. Daarom lopen we ook altijd door het “seniorenstraatje” ofwel de de Visserstraat. Daar worden we altijd gecontroleerd door de oudjes, ze weten het precies als we een uurtje later of eerder komen. Zo houden wij hen in de gaten en zij ons!”

‘Hij heeft zijn eigen hesje!’

Kevin Verspuy (40 jaar) is ZZP-er en heeft een eigen hoveniersbedrijf. Hij beleeft hele drukke tijden in de Tuinbranche dankzij Corona. Iedereen is veel thuis en wil de tuin in orde hebben. Toch maakt hij 2x per maand tijd vrij om met zijn buurman Kees het buurtpreventierondje te lopen.

“Onze “nieuwe” burgemeester is met heel slecht weer al eens een rondje meegelopen. Daarna kwam hij vervolgens voor ons hele team stormparaplu’s brengen. Dat was een hele leuke attentie en waardering voor ons vrijwilligerswerk”, zegt Kees beaamt door Kevin. Sommigen doen de route op de fiets, zelfs door de polder, want dat mag ook. Voor het coronatijdperk was er een infoavond voor alle buurtpreventie-teams uit alle kernen van de hele gemeente Moerdijk. “Dat was een leuke en leerzame avond met gastsprekers. Hopelijk kan er snel weer eens zoiets georganiseerd worden om te horen, hoe ze het in andere kernen aanpakken”, zegt Kevin. Tijdens het lopen krijgt hij een bericht op zijn telefoon via de buurtpreventieapp van Jos Schalk: een meisje is hedenmiddag lastiggevallen op de weg vanaf het station richting Moerdijk. Zo worden wij dus op de hoogte gehouden en kunnen we dan ook specifiek tijdens onze route hier op letten”, zegt Kevin. De buurtpreventieronde gaat vanavond, vanaf de Ankerkuil, via de snackbar, richting tennisbaan, via koning Hakonstraat, via Steenweg, door de Visserstraat, via de haven naar de Grintweg, Margrietstraat en de Schokkerstraat. Hond Mace van Kevin loopt met de mannen de avondronde mee, met zelfs zijn eigen honden-buurtpreventiehesje aan!

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats?

www.moerdijk.nl/Buurtpreventie

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een mail naar:

veiligheid@moerdijk.nl