Johan Koevoet, buurtpreventist Noordhoek: “Als we allemaal iets doen, hebben we een super-dorp”

Geplaatst: 14-1-2022

Johan Koevoet (62) is de coördinator van het Buurtpreventieteam van Noordhoek. ‘Zijn’ team telt 21 mannen en vrouwen, waarvan acht nieuwe leden die zich net hebben aangemeld. Die zijn meer dan welkom, legt hij uit. “We hebben groepjes van twee die elk eens per twee weken op een ochtend, middag of avond een ronde lopen in een bepaald deel van Noordhoek. Ons team is pas ‘vol’ als we genoeg mensen hebben voor alle dagdelen in de week. Maar zoveel leden hebben we nog niet, dus wie interesse heeft is meer dan welkom.”

Buurtpreventie Moerdijk: extra ogen en oren in de buurt

Zo’n 500 inwoners van Moerdijk, verdeeld over 19 teams, zijn aangesloten bij Buurtpreventie Moerdijk. Als vrijwilliger houden ze toezicht op hun eigen buurt en leveren zo een bijdrage aan een schone en veilige omgeving waar het fijn is om te wonen. Wie zijn deze ‘extra ogen en oren in de buurt’?

“Waarom ik buurtpreventist ben geworden? Ik wil een bijdrage leveren aan een omgeving die er goed uitziet en aan de veiligheid en de spullen van m’n dorpsgenoten. Maar je moet zeker niet denken ‘ik ga eens lekker agentje spelen’. Als buurtpreventist ben je niks anders dan de dorpsgenoten, je houdt alleen wat extra toezicht. En dat doen we via de zachte lijn, zoals ik het altijd noem. Dat betekent dat we best in discussie kunnen gaan en uitleggen wat er niet in orde is, maar altijd vriendelijk. Nooit iemand keihard aanspreken en alleen maar zeggen hoe het wel zou moeten.”

“Tijdens mijn rondes let ik vooral op of ik vreemde, afwijkende dingen zie. Daar krijg je vanzelf oog voor, bijvoorbeeld of ergens licht brandt waar het niet hoort, of een onbekende auto die al even ergens staat. Maar ook een garage met fietsen erin die ’s avonds regelmatig openstaat, dan kun je even tegen de eigenaar zeggen: ‘Let op, je maakt het dieven wel erg makkelijk zo’. Of vuil dat illegaal op plekken in het dorp wordt gedumpt. Dat meld ik via de BuitenBeter-app, zodat de gemeente het kan weghalen.”

“We willen toch allemaal een prettige en veilige leefomgeving? Ik vind dat je daar zelf ook iets voor kunt doen, nou, dit doe ik. Het zou toch geweldig zijn als we allemaal iets doen, in plaats van alleen maar ‘gebruikmaken van’. En dat kan van alles zijn, dat hoeft echt niet alleen Buurtpreventie te zijn, natuurlijk is dat ook afhankelijk van wat iemand kan doen. Rond de kerst bijvoorbeeld feestverlichting ophangen in het dorp, of af en toe schoffelen op de begraafplaats. Als we allemaal iets doen hebben we een super-dorp.” 

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats?

www.moerdijk.nl/Buurtpreventie

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een mail naar:

veiligheid@moerdijk.nl