Moerdijk stimuleert beter gebruik gft-container

Geplaatst: 12-1-2022

Etensrestjes over die je niet wilt bewaren? Gooi ze in de gft-bak! Dat is kortweg de boodschap die de gemeente Moerdijk in de komende weken verspreidt. Het doel: minder restafval, want dat is beter voor het milieu én de portemonnee. Zo doen we dat, in Moerdijk.

Dat uitgebloeide bloemen in de gft-bak mogen, weten de meeste mensen wel. Maar etensresten belanden opvallend vaak in gewone vuilnisbak in plaats van in de groencontainer. Maar liefst 30% van het restafval van Moerdijkers hoort eigenlijk in de gft-bak thuis, zo blijkt uit analyses. Zonde, want gft krijgt een tweede leven als biogas of compost, terwijl restafval bij verbranding het milieu juist belast. En als belastingbetaler zie je een onnodig hoge restafvalberg ook terug in de afvalstoffenheffing, want restafval is de duurste afvalsoort om te verwerken. 

Gft-bingo

Om mensen bewust te maken dat gft-afval, en vooral ook etensrestjes, in de gft-bak horen, vraagt de gemeente Moerdijk hiervoor in de komende weken aandacht. Dat gebeurt onder meer met posters, berichten op social media en een gft-bingo-actie in de Moerdijkse Bode waarmee een handig, geurvrij gft-bakje voor op aanrecht te winnen valt. Op de website www.zodoenwedat.nl vindt u praktische informatie over afval scheiden.

Frisse kliko

Vrees voor beestjes of geuroverlast weerhoudt mensen er soms van hun gft-bak te gebruiken. Dat is niet nodig, want er zijn allerlei manieren om je container zo fris mogelijk te houden. Een laagje stro of oude kranten op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter. Een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes. Verpak etensrestjes in een oude krant of biologisch afbreekbaar afvalzakje, dan krijgen vliegjes en maden minder kans. Zet de container op een zo koel mogelijke plek.