Politiek vraagt 200 Brabanders advies over betaalbaarheid duurzame warmte

Geplaatst: 21-1-2022

In een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’ gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over de energierekening van de toekomst. Via loting wordt de groep mensen samengesteld. Brabant Praat is een initiatief van de Energieregio West-Brabant: één van de 30 energieregio’s in Nederland die werken aan de Regionale Energiestrategie (RES).

Betaalbaarheid en keuzevrijheid 

Voor het advies komen de inwoners eenmalig bij elkaar. Zij horen wat de plannen zijn in de regio rondom de energietransitie. De overheid wil dat er in 2050 geen aardgas meer gebruikt wordt in Nederland. Waar onze warmte vandaan komt, gaat dus de komende jaren veranderen. Het credo ‘haalbaar, betaalbaar en keuzevrijheid’ komt in veel energieplannen terug. Maar wat is betaalbaarheid? Welke keuzes willen mensen eigenlijk hebben? En wat mag keuzevrijheid kosten? Daarover gaan de inwoners met elkaar in gesprek en formuleren een advies richting de politiek.  

Désirée Brummans is voorzitter van de stuurgroep RES West-Brabant en wethouder bij gemeente Moerdijk. Ze licht toe: “Het is belangrijk dat de nieuwe warmte te betalen blijft. En dat mensen vrij kunnen kiezen tussen de verschillende soorten nieuwe warmte. Daarover willen wij graag met mensen uit de regio in gesprek. Dat doen we een diverse groep mensen. Zo horen we de stemmen die anders zachter klinken of niet gehoord worden”  

Persoonlijke uitnodiging 

De Energieregio heeft een willekeurige selectie gemaakt van postcodes en huisnummers in de regio. In de gemeente Moerdijk gaat het om 592 adressen. Deze huishoudens ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor ‘Brabant Praat’. De uitnodigingen zullen rond 25 januari op de deurmat vallen. Alleen mensen die een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen worden de 200 definitieve deelnemers geloot. Tijdens een van de zes bijeenkomsten in februari en maart gaan ze met elkaar in gesprek en komen zo tot een advies. 

Volgen 

Via onze websites is ‘Brabant praat over betaalbare energie’ vanaf half februari te volgen; brabantpraat.nl en energieregiowb.nl 

Burgerforum 

Later in het jaar zal de RES West Brabant ook een burgerforum organiseren. Deze mensen komen niet één keer, maar meerdere keren bij elkaar. Zij brengen in het najaar samen een advies uit ruimtegebruik en grootschalige opwek een ander belangrijk onderwerp binnen de energietransitie van de regio.