Tips voor een frisse gft-container

Geplaatst: 31-1-2022

Vrees voor beestjes of geuroverlast weerhoudt mensen er soms van om etensresten in hun gft-bak te gooien. Dat is niet nodig, want er zijn allerlei manieren om de container zo fris mogelijk te houden.  

Vochtig afval kan zorgen voor broei. Laat vochtig keukenafval daarom even drogen of uitlekken voor u het in de gft-container gooit. En als het gras straks weer gemaaid wordt: laat het een dagje liggen voor het in de container gaat. Heeft u tuinafval en etensrestjes, dan werkt het goed om laagjes te maken: leg op een laag keukenafval een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.  

Stro en zakjes 

Een stokje onder de deksel werkt ook tegen geurtjes, maar met de deksel goed dicht heb je minder snel last ongedierte. Wat stro of een oude krant op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes. Verpak etensrestjes in een biologisch afbreekbaar afvalzakje, dan krijgen vliegjes en maden minder kans. Zet de container altijd op een zo koel mogelijke plek. 

Van koffieprut tot mossel 

Wat mag er allemaal in de groene container? Meer dan veel mensen denken. Groente-, fruit en tuinafval en uitgebloeide bloemen, maar ook restjes (gekookt of ongekookt) eten, filterzakjes met koffiedik en papieren theezakjes. Doppen van pinda’s en noten en eierschalen mogen in de gft-container, net als schelpen van mosselen en andere zeedieren, restjes vlees en vis. Dat geldt ook voor botjes van bijvoorbeeld kip en korstjes van de kaas, waar u het plastic afgehaald heeft.  

Meer tips en praktische informatie over afval scheiden vindt u op de website www.zodoenwedat.nl