Harry de Rond, buurtpreventist Standdaarbuiten: “Het heeft effect als mensen met een buurtpreventie-hesje zichtbaar zijn op straat”

Geplaatst: 10-6-2022

“Een jaar of vier geleden ben ik coördinator geworden van het buurtpreventieteam Standdaarbuiten. Omdat ik het belangrijk vind dat deze vorm van toezicht er is. Maar ook omdat ik op deze manier iets kan bijdragen aan onze samenleving. We zijn nu met ongeveer 24 mannen en vrouwen in ons team. Ieder levert op zijn of haar manier een bijdrage. Van het maken van de schema’s, tot het wekelijks, dagelijks, of in sommige gevallen zelfs enkele malen per dag, lopen van een inspectieronde. En die ronde kun je ook op de fiets, of in de auto of op de trekker doen.”

“Qua veiligheid is de situatie in Standdaarbuiten stabiel. Net als elders zijn er weleens inbraken, maar met de komst van buurtpreventie is het aantal inbraken wel degelijk teruggelopen. Je merkt gewoon dat het effect heeft als regelmatig mensen met een buurtpreventie-hesje zichtbaar zijn op straat. Dat schrikt potentiële inbrekers toch af. Maar ook de meldingen die inwoners doen in onze appgroep of die van hun wijkvereniging, wanneer ze personen zien die zich opvallend en verdacht gedragen, zijn erg nuttig. Het is al een aantal keer gebeurd dat de politie mensen heeft aangehouden, naar aanleiding van deze meldingen. Bovendien geven we zo met elkaar het signaal af: ‘daar moet je niet zijn, daar houden je ze in de gaten’. En dat is ook erg belangrijk.”

“We kunnen zeker nog nieuwe leden gebruiken in ons team. Een aantal leden is er de afgelopen tijd mee gestopt, door ziekte, maar ook omdat we door de coronapandemie niet zoals normaal bij elkaar konden komen. Wie dus zin heeft om het buurtpreventie-hesje te dragen is meer dan welkom.”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats?

Kijk op: moerdijk.nl/buurtpreventie

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een mail naar: veiligheid@moerdijk.nl