Struikelstenen geplaatst om even stil te staan bij leed Moerdijkse Joden

Geplaatst: 9-5-2022

In Zevenbergen zijn struikelstenen geplaatst voor wat in 1942 de woningen waren van drie Moerdijkse joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. Struikelstenen, of Stolpersteine zoals ze in het Duits heten, zijn koperkleurige gedenkstenen met de naam, geboorte- en sterfdatum en de plaats van overlijden van de joodse man of vrouw, die worden geplaatst voor het huis waar hij of zij het laatst woonde. In heel Europa liggen er inmiddels ruim 90.000, in Nederland zo’n 8.500. En in Moerdijk dus ook drie.

Er is een Struikelsteen voor Resi Bock, die in 1942 vanuit het klooster in dorp Moerdijk naar Auschwitz werd gedeporteerd en daar omkwam. Op het plek waar toen het klooster stond zijn nu de restanten van de naoorlogse katholieke kerk te vinden, met ernaast het Wit-Gele kruisgebouw. En een kleine herinnerings-plaquette. Resi, of zuster Charitas zoals ze heette nadat ze intrad in het klooster, was katholiek gedoopt. Maar dat deed er voor de Nazi’s niet toe: ze was joods van geboorte, joden waren voor de Nazi’s een ras. En besloten was om dat ras uit te roeien, dus moest ook Resi Bock verdwijnen.

En twee Struikelstenen voor moeder en zoon Esje en Jonas van Straten uit Zevenbergen, die respectievelijk in 1943 en 1944 in Sobibor en Auschwitz werden vermoord. Hun huis was aan de Noordhaven, waar het gezin destijds een slagerij had. Daar zit nu The Phone House, met een plaquette op de muur die herinnert aan Esje en Jonas. Hun echtgenoot/vader Hermanus overleed in 1940 al, nadat hij bij het controleren of de ramen van het pand voldoende verduisterd waren, in de haven viel en verdronk.

De Moerdijkse struikelstenen zijn een initiatief van Dodenherdenking Zevenbergen, Heemkundekring Zevenbergen en Cultuur Moerdijk.