Moerdijk presenteert eerste hybride vrachtwagen

Geplaatst: 22-11-2022

Hij kan straks 14 ton vervoeren, grijpen, laden, lossen, schuiven en strooien. Is het grootste voertuig in de gemeentelijke garage. En het belangrijkste: hij is duurzaam, schoon en stil. Moerdijk neemt haar eerste hybride vrachtwagen in gebruik. Best bijzonder, want er zijn nog niet zoveel hybride vrachtwagens in Nederland. Op maandag 21 november presenteerden wethouder Jack van Dorst en de collega’s van de buitendienst ‘m op onze gemeenteloods.

De hybride vrachtwagen heeft een motor die zowel door diesel (Euro6) als door elektriciteit uit een accu wordt aangedreven. Hij verbruikt veel minder brandstof, stoot veel minder CO2 uit én is veel stiller dan onze 18 jaar oude ‘old-school’ vrachtwagen, die aan vervanging toe was. Op de Moerdijkse binnenwegen rijdt de nieuwe wagen straks elektrisch en stil, daarbuiten op brandstof.

Als gemeente willen we dat alle voertuigen waarmee we werken straks zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom zetten we bij elke aanschaf ter vervanging van afgeschreven exemplaren in op het beste duurzame alternatief. Deze hybride vrachtwagen is de eerste die binnenkort de gemeentewegen op gaat.

We gaan dit duurzame ‘multivoertuig’ intensief gebruiken en elke dag inzetten. Bijvoorbeeld voor het ophalen van snoeiafval, containervervoer, bij graafwerkzaamheden en het verplaatsen of uit het water halen van objecten. En, wie weet binnenkort al bij het bestrijden van gladheid op onze wegen. De hybride vrachtwagen is namelijk ook geschikt om zout te strooien en sneeuw te schuiven. Dat kan nog niet met een volledig elektrische vrachtwagen, want bij hevige sneeuwval moet dit werkpaard flink wat uren achter elkaar werken. Elektriciteit is daarvoor nog ongeschikt.