Zevenbergse Zeemeermin staat weer aan het water

Geplaatst: 4-11-2022

De Zevenbergse Zeemeermin is weer terug aan het water. Het kunstwerk stond op een grasveld in een woonwijk, maar is verplaatst naar de nieuwe haven in het centrum van Zevenbergen, ter hoogte van de zogenaamde ‘luie trappen’.

Met dank aan een bewonersinitiatief, aangezwengeld door Marijke Venghaus. Zij vond dat het kunstwerk op de plek in de woonwijk niet tot z’n recht kwam en daarom terug moest naar het water in het centrum. Ze verzamelde ruim 50 handtekeningen en diende een verzoek in bij de gemeenteraad. Die zag het bewonersinitiatief wel zitten en ging akkoord met de verplaatsing.

Verplaatsing na overleg met belanghebbenden

Die verplaatsing kwam niet zomaar tot stand. De gemeente heeft overlegd met verschillende belanghebbenden over wat de beste nieuwe plek zou zijn voor het kunstwerk. Bijvoorbeeld met de zoon van kunstenaar Niek van Leest (de overleden maker van De Zeemeermin). Maar ook met de Heemkundekring, de stadstafel Zevenbergen en de Zevenbergse ondernemersvereniging.    

En de oude locatie van De Zeemeermin? De gemeente kijkt samen met de bewoners van de wijk wat er het beste kan gebeuren met de plek waar het kunstwerk eerst stond.

De Zeemeermin: eeuwenoude Zevenbergse legende

Kunstwerk De Zeemeermin is gebaseerd op een eeuwenoude Zevenbergse legende. Die vertelt dat de inwoners destijds alleen maar oog hadden voor bezit en welvaart. Op een dag verscheen er in de haven van Zevenbergen een zeemeermin. Ze vroeg om wat te drinken en eten, maar kreeg niks. Boos verdween ze weer in het water, waarschuwend dat het niet goed met Zevenbergen zou aflopen. Haar voorspelling kwam uit: in de 15e eeuw zorgde de Sint- Elisabethsvloed ervoor dat Zevenbergen grotendeels werd verwoest.