Volop duurzame acties tijdens Groene Maand in Moerdijk

Geplaatst: 5-10-2022

De hele maand oktober is Groene Maand in de gemeente. Inwoners kunnen de hele maand profiteren van mooie acties die bijdragen aan een groener, duurzamer en klimaatbestendiger Moerdijk.

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. De een maakt zijn tuin groener zodat regenwater beter kan wegvloeien, de ander vervangt oude halogeenlampen door ledverlichting en weer een ander koopt vaker producten van het seizoen. Goed voor het klimaat en vaak ook beter en voordeliger voor jezelf.

Adopteer een boomtuintje

Oktober is een perfecte maand om te planten. De bodem is nog warm, er valt voldoende regen en de planten kunnen goed wortelen voor de winter. De gemeente Moerdijk stimuleert inwoners om hun omgeving groener te maken met een gratis planten-actie: wie een boomspiegel (het ‘tuintje’ rond een boom in openbaar gebied) adopteert of een geveltuintje aanlegt, mag daarvoor gratis plantjes uitzoeken op de gemeentewerf. Aanmelden kan via de pagina 'Boomspiegel'.

Tegels eruit, groen erin

Zo veel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het doel van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Moerdijk doet dit jaar voor het eerst mee. Tegelwippen betekent winst voor het klimaat, maar ook voor Moerdijkers zelf, want met de tegels kunnen verenigingen en stads- en dorpstafels €5,- verdienen per vierkante meter die wordt ingeleverd.

Fijnaart houdt op 8 en 9 oktober een Tegelwip-weekend, georganiseerd vanuit de dorpstafel met een mooi doel: zonnepanelen op het dak van zwembad De Oester.
De fanfare uit Langeweg gaat in het weekend van 15 en 16 oktober aan de slag in het dorp. Iedere Moerdijker kan die weekenden zijn tegels inleveren bij deze organisaties, maar let op: neem wel foto’s mee van de situatie voor en na het tegelwippen. Nadere informatie staat op de pagina 'Tegelwippen 2022'. Zelf een actie starten kan ook nog steeds, op de website staan alle instructies.

Klimaatweek

Oktober sluit af met de Nationale Klimaatweek. In samenwerking met Energiek Moerdijk zet de gemeente duurzame initiatieven in de spotlights en geven we volop tips hoe je thuis kunt verduurzamen. Eenvoudig en voordelig, door bijvoorbeeld je cv-ketel op een lagere temperatuur te zetten, of met wat meer inspanning maar ook een groot resultaat, zoals een groendak aanleggen. Dat kan met subsidie. Bekijk voor meer informatie de pagina 'Klimaatsubsidie'.