400 jaar Mauritshuis in volle gang

Geplaatst: 8-8-2023

Dit jaar bestaat het Mauritshuis 400 jaar! De festiviteiten zijn in volle gang en veel Willemstadse inwoners en bezoekers vierden al feest. Tijdens MauritsPop, de turndemonstratie van de Malthastars, lezingen of op de fiets tijdens de tocht van Mauritshuis tot Stadhuis Klundert bijvoorbeeld.

Benieuwd wat er verder op het activiteitenprogramma staat?

Heel Willemstad Bakt

Op zondag 27 augustus rond 13.00 uur presenteren echt Willemstadse bakkers hun lekkers aan de jury en het publiek tijdens Heel Willemstad Bakt. Na de keuring mogen de deelnemers hun waar verkopen of er zelf van snoepen. Diezelfde middag vindt de prijsuitreiking plaats. Het bakfestijn wordt omgeven door muziek van troubadour Lucas Florent en muziekvereniging Wilhelmina uit Numansdorp. Hiermee belooft zondag 27 augustus één groot feest te worden!

Heel Willemstad Exposeert

Terwijl de jury snoept en de bakkers gespannen afwachten, presenteren diverse lokale kunstenaars hun werk tijdens Heel Willemstad Exposeert. Ook tonen een aantal kunstenaars hoe zij hun werk maken. Ben je nog jong en ga je liever zelf aan de slag? Voor kinderen geeft de Graffiti-Fabriek een echte graffiti workshop! Deelname is gratis en vanaf 8 jaar. Ondertussen loopt het Willemstads Poorters Genootschap rond in kledij uit oude tijden. Klaar voor een fotomoment!

Deelnemen aan Heel Willemstad Bakt of Heel Willemstad Exposeert? Schrijf je gratis in voor 19 augustus met het inschrijfformulier. Die lever je in bij koffiebar Bij Betsie of bij Liesbeth Mak (Voorstraat 61). Je vindt het aanmeldformulier zowel in De Ster als op de website visitmoerdijk.nl/400jaarmauritshuis

Foto-expositie Mauritshuis

Heemkundekring De Willemstad verzamelde met Created by Fleur alle ingezonden foto’s uit de fotowedstrijd en exposeert deze in de Oranjekamer van het Mauritshuis tot minstens 1 september. De winnaar van de fotowedstrijd wordt bekendgemaakt op zondag 27 augustus tijdens Heel Willemstad Bakt & Exposeert.

Een programma vol activiteiten

De volgende evenementen staan ook op de agenda:

 • 01 / 09 Start tweede kleurwedstrijd
 • 02 / 09 Kunst- en monumentenroute (eerste twee weekenden september)
 • 30 / 09 Deadline inleveren kleurplaten tweede kleurwedstrijd
 • 07 / 10 Concert Margot Kalse met muziek uit Maurits’ tijd.
 • 14 / 10 Start tweede Mauritshuis Expo met kleurplaten
 • 18 / 10 Start Expositie Menno van Coehoorn, de architect van o.a. vesting Willemstad
 • 21 / 10 Bekendmaking winnaar tweede kleurwedstrijd
 • 22 / 10 Lezing door Emil Uriot over historie en architectuur Mauritshuis
 • 26 / 10 Filmavond met oude Willemstadse beelden
 • 05 / 11 Lezing door professor Wim Klinkert over Maurits als legerhervormer en het militaire gebruik van het Mauritshuis
 • 19 / 11 Afsluiting 400 jaar Mauritshuis met o.a. een lezing door architect Jan Willem Walraad
 • 24 / 11 Kinderconcert in het Mauritshuis (enkel voor genodigden)

Mogelijk gemaakt door

Heemkundekring De Willemstad, Stichting Cultuur Moerdijk, gemeente Moerdijk en inwoners. Samen zetten zij zich in om de activiteiten door en voor inwoners van Willemstad mogelijk te maken.